Žiadne senzácie, len hlboko zvnútorňovať Ježišovo učenie

Liturgické čítania na 5. nedeľu v období cez rok B nájdete na tomto odkaze.

 

Evanjelium z piatej nedele pokračuje predstavením prvého apoštolského dňa Ježiša v Kafarnaume. Po vyučovaní sa vybrali do Šimonovho domu. Zrejme boli veľmi spratní, keď tam bývali viaceré generácie spolu so súrodencami a mal sa tam k nim zmestiť aj Ježiš. Po napratanej synagóge zrejme i on zatúžil po troche idyly v súkromí.

 

U Šimona však ležala v horúčke jeho svokra. Ježiš ju nijako neobišiel, ani z dôvodu, že ešte stále trvala sobota. Podľa doslovného prekladu jej dal vstať ako raz vstane on. Uzdravil ju tak dokonale, že sa jej v momente vrátili pôvodné sily. Marek ju tým predstavuje ako prvú Ježišovu učeníčku a ako predobraz všetkých žien, ktoré budú stáť pod Ježišovým krížom.

 

Ježiš sa usiloval, aby jeho podstata prešla až do špiku kostí

Len čo však slnko zapadlo, už pred dvere Petrovho domu Kafarnaumčania nanosili všetkých chorých z okolia. V tom čase sa väčšina chorôb považovala za isté posadnutie, a tak bolo čo vyháňať. Ježiš, poučený z predobedia, keď posadnutý o ňom vykrikoval, že je Boží Svätý, týmto večerným duchom prikazoval o ňom mlčať. Zrejme nechcel, aby sa v ľuďoch uchytila iba dáka ideológia o ňom. Naopak, od začiatku sa usiloval, aby jeho poslucháči hlboko zvnútorňovali jeho učenie. Aby jeho podstata každému prešla až do špiku kostí. Lebo len tak mohol plodne meniť ich samých, aj s blízkymi a okolím.

 

No Ježiš sa ani po intenzívnej sobote nezriekol svojej túžby po tichu a modlitbe. Vytratil sa skoro nad ránom. Tentokrát však spravili poplach jeho učeníci, ktorí ho z tejto stránky ešte nepoznali. Marek píše doslova, že ho išli prenasledovať. Nakazili sa zrejme mentalitou svojich senzácie chtivých rodákov. Ježišovi neostalo nič iné, ako ich pekne krásne preveliť, aby s ním evanjelizovali  v iných dedinách Galileje. A oni išli!

 

Včerajší i dnešní učeníci potrebujú Ježišovo učenie interiorizovať v tichu, v mlčaní a napokon v praxi. Ak im, pravda, nejde len o senzácie a z nich postupne sa rodiace obludné ideológie.

 

Zamyslenie si môžete vypočuť aj ako podcast Audiodivina- Slovo, ktoré neomrzí počúvať.

 

sestra Dáša