Tretia víkendovka GPS: Veľkolepý začiatok s celým kolotočom hostí, ľuďom záleží na tejto malej skupine

Pozriem sa na dátum v kalendári. Je opäť čas stráviť víkend venovaním sa sebe samej. A to konkrétne sebapoznaniu, rozvíjaniu svojho duchovného života a strávením času v úžasnej partii. Inými slovami, nadišla chvíľa na tretiu víkendovku kurzu GPS. Tentokrát v provinciálnom dome sestier saleziánok v Bratislave.

 

Naše chorobou skolené počty prišli doplniť dievčatá, ktoré kurz absolvovali pred rokom. Rýchlo nám vysvetlili ako čo beží a varovali nás pred tajným náborom do noviciátu. Povzbudené ich prítomnosťou sme sa pustili do programu po hlave. Čakal nás celý kolotoč hostí, ktorí si pre nás pripravili svedectvá, slovká či samotné prednášky.

 

Začali sme naozaj veľkolepo, keďže nás svojou prítomnosťou poctila samotná provinciálka našich sestier. Pre každú z nás si pripravila aj potešujúce dary a potom, ako to už býva, letela ďalej za povolaním.

 

Na našom zozname hostí nechýbala ani sestra Monika Golianová FMA, s ktorou sme mali podrobné večerné Lectio Divina. Na zozname sa ukázal aj salezián, kňaz, Dušan Vihan SDB momentálne pôsobiaci na Mamateyke, ktorý nám vyrozprával o svojej ceste povolania. Ďalej samotný Jozef Luscoň SDB, ktorý nám okrem knižných darov podaroval aj kúsok zo svojich vedomostí a robil nám osobného sprievodcu na ceste za bl. Titusom Zemanom, za ktorým sme putovali v sobotu.

 

Čas pri Titusovi

Navštívili sme teda kostol vo Vajnoroch, jeho sochu, relikvie, hrob a prešli okolo jeho rodného aj rodičovského domu. Bl. Titus Zeman je okrem iného patrónom duchovných povolaní, takže sme mu pri osobnej modlitbe každá odovzdala to svoje. „Ďakujeme všetkým hosťom, ktorí si na nás našli čas, bolo naozaj pekné cítiť, koľkým ľuďom záleží na dušiach našej malej skupinky,” podelila sa jedna z účastníčok.

 

V sobotu večer nasledovala ozajstná skúška trpezlivosti – a to hra Bludisko. „Mozog mi vybuchol už pri prvom kole,” vyjadruje sa, teraz už s úsmevom, účastníčka víkendovky. Keď táto nekonečná hra našla svoj koniec, nadišiel čas na tvorenie spoločenstva. Vtipné debaty, hodnotenie seriálu The Chosen či spomínanie na „staré dobré chvíľky”.

 

Nedeľu sme odštartovali svätou omšou u verbistov, ktorá bola vďaka celebrantovi z Indonézie naozaj prebúdzajúca. Po omši sme sa zamerali na vzťahy, ktoré žijeme, tvoríme a ktoré formujú nás. Keď sme „dovzťahovali,“ čakal nás už len slávnostný nedeľný obed za okrúhlym stolom, ku ktorému sa pridal aj nečakaný ďalší hosť. A po ťažkom lúčení, sme zase doma. Pripravené žiť z toho, čo sme na čerpali a dávať ďalej, čo sme nadobudli.

 

Gréta Galajda