Triduum k Márie Dominike Mazzarellovej: 3. deň CESTOVANIE

Mária Dominika alebo Maìn, ako ju volali, pochádzala z malej dedinky Mornese. Cestovala niekedy vôbec? Videla aj iný kus sveta? Jej mama pochádzala z blízkej dediny Tramontana, predpokladajme, že chodili k starým rodičom.

 

Keď mala 12 rokov, bola na birmovke v mestečku Gavi, necelých 7 km od Mornese. Ako „násťročnú“ ju otec brával na jarmoky do okolitých dedín, samozrejme, pešo. Ako dvadsaťročná bola ochotná kráčať hodinu a pol do dediny Cadepiaggio, aby sa vyspovedala, keďže ich miestneho kňaza neohla nájsť. Vedela sa teda orientovať v priestore. Stále sme však len v Piemonte, v provincii Alexandria. Bola niekedy aj ďalej? Cestovala aj inak ako pešo? Na to, že to bola jednoduchá roľníčka z 19. storočia, by sa dalo ani viac nečakať. Ale, opak je pravdou. Verili by ste, že cestovala loďou z Janova do Marseille vo Francúzsku? Je to tak. Ale vráťme sa k postupnosti.

 

V roku 1872 vznikli sestry saleziánky, Maìn mala 35 rokov. Po dvoch rokoch bola oficiálne potvrdená za predstavenú a v tejto úlohe začala navštevovať komunity. No neboli to úradné vizity. Niektoré jej cestovateľské príhody sú veľmi sympatické.

Prvá dlhšia cesta

Prvá jej dlhšia cesta bola do Turína. Googl maps ukazuje, že pešo by to trvalo jeden deň, je to 120 km, ale tam už cestovala vlakom. Bolo to koncom októbra 1874, pred pár týždňami bola založená prvá komunita mimo materského domu, v Borgo San Martino. Maìn tam išla odprevadiť sestru, ktorú tam ešte dodatočne určila, pretože štyri sestry tam nestačili. Vlak mal meškanie a do Borgo prišli až v noci a don Costamagna musel riadne búchať, aby im prišli otvoriť. Don Costamagna bol nový duchovný správca komunity v Mornese, ktorý ich na tejto ceste sprevádzal. Z Borgo San Martino pokračovali do Turína, kam Maìn odprevádzala dve sestry, ktoré išli na opravnú skúšku z matematiky, aby sa mohli stať učiteľkami. Skúšky dopadli dobre a Maìn v Turíne prvý raz navštívila Baziliku Márie Pomocnice a saleziánske dielo na Valdoku. Porozprávala sa s donom Boscom a vďačne prijala krátke ubytovanie u sestier sv. Anny.

 

Prvýkrát more a potom sväté mesto Rím

Zdá sa, že more videla prvý raz ako štyridsaťročná. V júni 1877 išla do pobrežného mesta Alassio potešiť komunitu, v ktorej zomrela jedna spolusestra. Pri návrate do Mornese urobila sestrám malý žartík, rozdala im „cukríky“ z Alassia, pekné biele. Sestry rýchlo prišli na to, že to boli kamienky z pláže. Na more sa dosýta mohla napozerať v prístave v Janove, kam prišla odprevadiť sestry, ktoré ako prvé odchádzali na misie do Uruguaja. Vtedy aj nastúpila na loď a prezrela si kabíny sestier. Bol november 1877 a predtým ešte boli v Ríme pre pápežovo požehnanie.

Pobyt v Ríme stojí za zmienku. Maìn sa nemala zdravotne dobre, ale išla z lásky k sestrám. V Ríme boli ubytovaní v dome pre pútnikov, ktorý založil ešte kedysi sv. Filip Neri. Keď boli hladní, Maìn vzala so sebou jednu sestru a vybrali sa na nákupy, ako keby boli doma v Mornese. Boli na audiencii u pápeža Pia IX., navštívili Baziliku sv. Petra, Lateránsku baziliku, Katakomby sv. Kalixta a iné pamiatky v Ríme.

 

Posledná cesta- Francúzsko

V roku 1878 bola prvý krát vo Francúzsku, kde bola krátko predtým založená komunita v Nice. Cestou sa zastavila v Bordighere, kam zobrala oddýchnuť si sestru, ktorá si nevedela rady s jednou neposlušnou chovankou.

Aj o rok neskôr sa spomína príhoda, ako Maìn chcela dopriať trochu rozptýlenia sestre, ktorá sa trápila, a zobrala ju so sebou na nákupy do Asti. Hoci nezohnali nič a ešte aj zmeškali vlak, sestra rozhodne mala zážitok z toho, ako Maìn vedela pohotovo zareagovať na situáciu a nájsť dôvod na vďačnosť.

Posledná cesta, na ktorú sa dala, hoci bola chorá, trvala od 1.2. do 28.3. 1881 a bola až do Marseille, aby odprevadila sestry, ktoré odchádzali na tretiu misionársku výpravu, do Paraguaja a Argentíny. Zastavila sa aj domoch sestier vo Francúzsku.

 

Myšlienka

Tak ako vidíme, Maìn sa nebála vydať sa na cestu. Prajeme všetkým odvahu vykročiť zo svojej komfortnej zóny a aktívne prispieť k rastu dobra.

 

Modlitba

Otče, prameň každého dobra, ty nám v hlbokej pokore a láske svätej Márie Dominiky Mazzarellovej predkladáš žiarivý vzor kresťanského života. Daj, aby sme v jej duchu každodenne dosvedčovali tvoju otcovskú dobrotu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote  Ducha Svätého po všetky veky vekov. Amen.

 

Spracovala: Kristína Némethová