5. deň deviatnika k don Boscovi: „Dal by si reverendu, dnes zrejme aj rúško, vyhrnul rukávy a plný entuziazmu by išiel medzi ľudí.“

Bratislavu vystriedajú exallievi saleziánok pochádzajúci z Dolného Kubína. Júlia Balážová a Tomáš Kočalka, ktorí majú v súčasnosti už svoje rodinky, ale tiež radi odpovedali. O don Boscovi si myslia svoje. Veď čítajte v 5. dni deviatnika k don Boscovi.

 

S ktorou don Boscovou črtou máš niečo podobné?

Julka: Prvé, čo mi napadá, je asi to cholerické rozhorčenie sa. A s ním zároveň taký zápal pre veci. Že keď naozaj niečo chcem, tak pracujem na tom, kým to nedosiahnem. Druhá spoločná črta je, že obaja vychovávame chlapcov. Ja síce len dvoch, ale je to makačka. Teraz viac ako kedykoľvek pred tým rozmýšľam, ako to on vôbec dával s toľkými chalanmi…

 

Tomáš: VESELOSŤ- vždy bol veselý aj keď mal toho veľa a nemal to v živote ľahké.

 

Čím môže život don Bosca motivovať ľudí?

Julka: V poslednej dobe vnímam vo svojom okolí veľkú nespokojnosť. Hundreme na všetko a všetkých. Vadí nám politika, zdravotníctvo, školstvo či kvalita potravín. Žijeme v dobe, kedy máme naozaj všetko (autá, umývačky riadu, robotické vysávače, smartfóny, potrebné informácie na lusknutie prstom…) a napriek tomu nemáme čas na „veci“, ktoré nás robia naozaj šťastnými. Don Bosco založil spolok veselosti. Každý člen sa musel vyhýbať rečiam a skutkom, ktoré nesvedčia na dobrého kresťana. Myslím si, že keby sme boli vďační za maličkosti všedného dňa, viac času venovali tomu dobrému než hundraniu a kritizovaniu, všímali si to dobré, čo okolo nás je, dokázali by sme svet robiť naozaj krajším a lepším miestom.

 

Tomáš: Rodičov motivuje obetovaním seba pre druhých. Slobodných môže motivovať vytrvalosťou v povolaní a starších ľudí zas môže motivovať zbožnosťou a svätosťou.

 

Čo by podľa teba don Boso robil dnes?

Julka: Skúšam si ho predstaviť na facebooku a so smartfónom v ruke… No napriek tomu, mi to nejako nejde. Don Bosco bol veľký aj tým, že sa vedel v rozhovore dotknúť aj tých najtajnejších zákutí srdca. Rozumel a chápal. Vedel zaťať do živého. A bojím sa, že tento milujúci otcovský prístup by bol v prostredí sociálnych sietí  veľmi eliminovaný. Ale ktovie, možno by mal don Bosco nejakú „sekretárku“ na spravovanie sociálnych sietí. Neviem… Som však presvedčená, že gro svojho času by venoval face-to-face stretnutiam. Dal by si reverendu, dnes zrejme aj rúško, vyhrnul rukávy a plný entuziazmu by išiel medzi ľudí.

 

Tomáš: To isté čo by robil keď žil. Žil pre mladých a snažil by sa zachrániť čo najviac duší.

 

Modlitba k donovi Boscovi 

Svätý Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ty si toľko pracoval pre spásu duší;

buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho.

Pomáhaj nám plniť si dobre svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady.

Nauč nás milovať sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a Svätého Otca, rímskeho pápeža.

Vypros nám šťastnú hodinu smrti, aby sme prišli k tebe do neba.

Amen.