Kolégium Márie Romero: Ešte si to premyslíme

V Kolégiu sme zažili za posledné obdobie viacej vecí. Dievčatá boli na lyžiarskych výcvikoch zo škôl, niektoré začali chodiť na športové krúžky, oslávili sme viacero narodenín, o týždeň jedno dievča maturuje a v neposlednom rade v týchto týždňoch veľa času investujeme do zbierky a hľadania financií na kúpu nášho vlastného domu pre Kolégium a nás sestry. V tomto všetkom mi však na um prichádza jedna nečakaná situácia, pri ktorej sa mi aj po pár týždňoch objaví úsmev na tvári.

 

Raz po sv. omši ostal u nás v Kolégiu salezián Jožko na večeru. A zrazu prišla jeho otázka: „ Dievčatá, a vy by ste nechceli vystupovať na Don Bosco show? V mojej hlave som hneď mala odpoveď, že nie. Avšak dve dievčatá mu hneď s radosťou povedali, že jasné, že budú vystupovať.

 

Moja zasekávajúca odpoveď: „Ešte si to premyslíme…“, isto rozosmiala viacerých. Dievčatá to však mysleli vážne a nezostávalo nám nič iné, iba začať nacvičovať vystúpenie. Vybrali sme si scénku o don Macákovi, s ktorým dve novinárky robia rozhovor. Samozrejme, že na záver scénky nesmel chýbať tanec.

 

Ich vystúpenie dodalo Don Bosco show šťavu

S blížiacim sa termínom Don Bosco show rástla už aj trochu nervozita resp. obava u dievčat, koľko ľudí tam vlastne bude. Ale keď sa už niečo začne robiť, treba veci dokončiť. V deň „D“ poobede začala generálka. Ešte stále sme netušili, či dievčatá prekonajú stres a vystúpia na pódium. Sála sa začala plniť ľuďmi. Dievčatá vystupovali medzi poslednými. Hlboký nádych, výdych… Scénka začala. Dievčatá rozprávali pekne, nahlas, s odvahou. Bolo vidieť, že si to zrazu užívajú. Nasledoval tanec. Dievčatá nestrácali úsmev z tváre. Diváci ich povzbudili potleskom, viacerí im pri odchádzaní do zákulisia povedali slová úprimného uznania. Jednoducho ich vystúpenie dodalo Don Bosco show skutočne „šťavu“.

 

Večer som si líhala do postele celkom dosť unavená, avšak v srdci som sa úprimne tešila. Dievčatá prekonali strach, zvládli vstúpiť do nového slovenského prostredia, prežili radosť. Znovu som sa presvedčila, že Kolégium má pre tieto dievčatá veľký význam. Či už prostredníctvom udalostí bežného každodenného dňa alebo pri nejakých výnimočných chvíľach.

 

Ešteže dievčatá nad svojou účasťou na Don Bosco show zbytočne dlho nepremýšľali. Niekedy je jednoducho najlepšie len s odvahou vykročiť.

 

Monika Foltýnová FMA