Príspevkom do zbierky ŠTYRI DARY môžete prežiť advent v solidarite s chudobnými 

Bratislava 24. novembra 2022 – Občianske združenie SAVIO pozýva počas tohtoročného adventu k obdarovaniu chudobných a núdznych vo svete prostredníctvom adventnej zbierky. Od prvej adventnej nedele 27. novembra tak môžete podporiť mládež, pre ktorú je najväčším darom vzdelanie, farmárske rodiny zápasiace so suchom a nedostatkom obživy alebo ľudí zasiahnutých vojnou či prírodnými katastrofami.

 

Saleziánska rozvojová organizácia SAVIO o.z. odštartuje počas poslednej novembrovej nedele adventnú zbierku ŠTYRI DARY, zameranú na podporu najchudobnejších a najnúdznejších na viacerých kontinentoch. Štedrí podporovatelia si môžu vďaka kampani vybrať v akej oblasti chcú prejaviť svoju priazeň projektom organizácie a solidaritu voči ľuďom, ktorí ich pomoc potrebujú. “V tomto období zhonu a hektických chvíľ chceme ľuďom pripomenúť skutočnú podstatu Adventu a Vianoc, ktorou je láska k blížnym. Každý týždeň počas adventu preto predstavíme cez konkrétne príbehy ľudí jednotlivé oblasti pomoci, v ktorých sa aktívne angažujeme a realizujeme svoje aktivity i projekty,” hovorí predseda SAVIO o.z. Štefan Kormančík SDB.

 

Prvý a druhý adventný týždeň

Prvý adventný týždeň sa zbierka venuje podpore vzdelávania v rozvojových krajinách v Afrike, konkrétne v Južnom Sudáne a v Keni. Vďaka spolupráci so saleziánskymi školami v týchto krajinách je  každoročne zabezpečené vzdelanie pre viac ako sedemtisíc detí. Chýbajú však financie na zakúpenie stravy pre žiakov, školských pomôcok, ale aj hygienických potrieb, ktoré môžu rovnako prispieť k zmene života detí a mladých v núdzi. Témou druhého adventného týždňa je zas podpora poľnohospodárskych projektov v subsaharskej Afrike. Najvýraznejšími príkladmi poľnohospodárskych projektov, ktoré SAVIO realizovalo v posledných rokoch sú vysádzanie jabloní a školenia pre drobných farmárov v Tanzánii či výstavba studní v Angole. Finančná podpora pomáha chudobným farmárom v Afrike zabezpečiť si obživu a zlepšiť tak životy mnohých rodín.

 

Tretí a štvrtý adventný týždeň

V treťom adventnom týždni predstavia v zbierke ŠTYRI DARY humanitárnu pomoc a potrebu okamžite reagovať na výzvy z krajín, kde si ľudia nevedia pomôcť sami. Stávajú sa obeťami humanitárnych katastrof. Pomoc občianskeho združenia SAVIO vtedy smeruje ku komunitám bratov saleziánov a sestier saleziánok na týchto miestach. Rovnako, ako v prípade vojny v Etiópii. Tu mohli vďaka finančnej pomoci poskytnúť potravinovú pomoc všetkým, ktorí našli útočisko v ich strediskách. Počas posledného adventného týždňa je zbierka zameraná na podporu tam, kde je to najpotrebnejšie. V jednotlivých projektoch či pri rôznych formách pomoci vznikajú častokrát výdavky, ktoré sa nedajú predvídať. Sú však nevyhnutné pre saleziánske misijné diela vo svete a fungovanie jednotlivých misijných aktivít SAVIO. “Vďaka týmto príspevkom bolo napríklad možné nakúpiť vybavenie do novej elektrotechnickej dielne chladenia a klimatizácie, ktorú sme s podporou SlovakAid otvorili na saleziánskom strednom odbornom učilišti v Keni,” približuje predseda SAVIO o.z. Kormančík.

 

Všetky potrebné informácie o adventnej kampani ŠTYRI DARY a formy finančnej podpory nájdete na našej stránke www.savio.sk v sekcii Adventná zbierka. V prípade záujmu o viac informácií kontaktujte Štefana Kormančíka SDB, predsedu SAVIO o.z., kormancik@saleziani.sk, tel. +421 911 063 886

 

SAVIO je občianske združenie, ktoré od roku 2005 saleziánskym štýlom vytvára priestor pre solidaritu s chudobnými. Skvalitňuje život mladých v menej rozvinutých krajinách. Prostredníctvom projektov, zbierok a práce dobrovoľníkov pomáhame ľuďom v neľahkej životnej situácii. SAVIO vytvára priestor pre aktívne šírenie dobra a podáva pomocnú ruku tam, kde je to najviac potrebné.