„Chcem sa vrátiť k tým horúcim letným dňom,“ píše sestra Maťa z Bratislavy

Prázdniny sú za nami. Leto pomaly „odlieta“, no napriek tomu sa k tým horúcim dňom chcem ešte vrátiť. Počas týchto slnečných dní sa v našej „škôlkarskej“ komunite udialo niekoľko podstatných zmien.

 

Vymenili sa u nás misionárky. Jedna novopečená a druhá už s päťročnou skúsenosťou. Naša direktorka sr. Danka Kapková v polovici augusta odcestovala do Azerbajdžanu, do mesta Baku. Na jej miesto sa do komunity z Azerbajdžanu vrátila sr. Maťa Alaxová. Škôlka pre sr. Maťu nie je neznáma. Ako učiteľka v nej pracovala niekoľko rokov pred misiami.  „Škôlku i takmer  celý personál poznám, ale deti a rodiny sa za tých päť rokov vymenili,“ hovorí sr. Maťa. „Teším sa opäť na prácu s malými škôlkarmi, ale viem, že potrebujem do toho postupne nabehnúť. Prišla som z inej kultúry, z úplne iného prostredia. A hoci mi veľmi chýbajú ľudia, mladí a deti, ktorým som sa venovala, viem, že tu má Pán Boh pre mňa niečo pekné pripravené. Boh je v tomto tvorivý.“

 

Život v komunite

Zlaďovanie nového zoskupenia v komunite sme začali druhý augustový týždeň, ktorý sme strávili v kúpeľnom mestečku Lúčky. V tomto prekrásnom prostredí sme čerpali sily do nového školského roka. Kochali sme sa krásou prírody, navštívili sme chodníček sv. Cyrila a Metoda. Predstavte si, „dobyli“ sme i Liptovský hrad. Zopárkrát sme si zahrali spoločenské hry, ba na svoje si prišli aj milovníčky kníh. Samozrejme, popritom sme aj pracovali – plánovali akcie a aktivity v našom apoštoláte.

 

Koncom prázdnin nás v našom byte na Hrobákovej ulici navštívila provinciálna predstavená sr. Monika Skalová. V rodinnom duchu a v saleziánskej radosti odovzdala službu direktorky sr. Karolíne Szelesovej. Brány škôlky sú už otvorené a my chceme ísť v ústrety deťom, ich rodičom, kolegyniam zo škôlky a v každodennosti prinášať to pravé saleziánske – lásku, radosť a výchovnú tvorivosť, ktoré môže dať iba Boh.

 

S láskou a v modlitbách myslíme na sr. Danku a zverujeme ju spoločne so škôlkarmi a ich rodičmi pod ochranu našej Márie Pomocnice a posielame pozdrav do Azerbajdžanu.

 

Martina Škvareninová FMA