Ježiš učeníkov neprestáva pripravovať na udalosti v Jeruzaleme.

Liturgické čítania na 29. nedeľu v Cezročnom období nájdete na tomto odkaze.

 

Napriek Ježišovmu zdôvereniu sa – v Markovom evanjeliu je to už tretie – o tom, čo ho v Jeruzaleme čaká, učeníci sú stále zabratí do toho svojho. Tešia sa na svoje budúce „pozície“. Nejde im len o dáky zasadací poriadok, ale o právomoci (v evanjeliu vyjadrené slovami sedieť po pravici). Zebedejovci pritom evidentne obchádzajú Petra, lebo už by sa mu neušlo miesto ani sprava ani zľava. Keď im Ježiš odpovie nahlas, napne to nielen Petra, ale všetkých. A určite nie pre fakt, že nie sú k majstrovi dosť empatickí.

 

Ježiš však bratov nesfúkol. Podarilo sa mu vrátiť ich k svojej pôvodnej téme tak, že im ponúkol svoj „kalich“ a „krst“. Na spôsob Petra, ktorý sa bude čoskoro dušovať, že je hotový s Ježišom aj umrieť, aj oni Ježišov „kalich“ prijímajú. A predsa po Ježišovej pravici a ľavici na kríži sa neocitnú Zebedejovci, ale dvaja lotri, hoci napokon čaká mučeníctvo i Jakuba. Ježiš ich však neprestáva pripravovať na udalosti v Jeruzaleme. S presvedčením, že je to on, kto v tomto zápase disponuje skutočnou autoritou. A nezaplatí ani nedoplatí tam na svoje chyby, ale na tie naše.

 

Zatiaľ však nestráca s učeníkmi trpezlivosť. V jeho poučení týmto dvom aktivistom hovorí – pri jednom z možných prekladov – že vládcovia sa domnievajú, že vládnu, alebo že tí ostatní sa domnievajú, že im vládcovia vládnu. Chce im pripomenúť, že skutočnosť je iná ako sa zdá – trvanie tohto sveta nestojí na popredných, ale na tých, ktorí slúžia. Podľa Ježiša zmyslom života nie je druhých ovládnuť, ale postarať sa o nich. Ak sa však učeníci budú drať na popredné miesta, aby na nich sedeli, pohádajú sa a ublížia si. Keď však bude pre nich cťou slúžiť, v spoločenstve to „sadne“ samé od seba.

 

sestra Dáša