Všetky dojmy z leta zatienila návšteva sv. otca Františka

Všetky dojmy z leta  /dovolenka na Orave, návšteva pútnickych miest Litmanová a Klokočov/, každodennú výrobu ružencov, začiatok školského roka, prácu s chudobnými, zatienila návšteva sv. otca v Košiciach. Okrem modlitieb sme prispeli aj pomocou na L9, ktoré sa premenilo na stanové mestečko.

 

Mali sme možnosť nazrieť aj do zákulisia protokolu a prípravy návštevy pápeža. Bolo obdivuhodné vidieť dvoch mladých ľudí, ktorí pár dní sedeli pri počítači a mobile a riešili, aj 16 hodín denne, všetky detaily návštevy a boli v kontakte s tými „najvyššími.“ Heslo dňa nebolo „prežiť,“ ale čo hodina, to nová novina a bolo treba vedieť hneď zareagovať.

 

Bratia saleziáni tiež nezaháľali. Sv. omšu a modlitbovo-tanečný program mali pred príchodom sv. otca Františka. Sv. otec i prítomní kardináli dostali preložený text svedectiev, preto sa k nim nemalo nič pridávať. Aj na oblečenie sa vzťahoval protokol. Už dva týždne vopred boli dohodnuté detaily.  Manželia Tomaščíkovci, ASC varili, ďalší napiekli, a tých, ktorí jedli, bolo dosť.

 

Okrem oficiálne pozvaných, osadenstvo domu tvorili ostreľovači, tajní, policajti. Všetko mali nonstop monitorované. Napriek tomu sme za pár spoločných hodín vytvorili rodinu, kde každému členovi záležalo, aby návšteva Otca dopadla dobre. Pri odchode ďakovali so slovami „cítili sme sa tu ako doma.“ A silný odkaz, ktorý nám zanechal sv. otec: „Dávať ľudí do get nič nerieši. Keď sa posilňuje uzavretosť, skôr či neskôr vzplanie hnev. Cesta k pokojnému spolužitiu je integrácia,“ čaká na naplnenie.

 

Mária Svoreňová