Ako zvládať stres a (s)pokojne žiť je téma májovej relácie a brožúrky Viera do vrecka

(Bratislava, 17. mája 2021) – Čo nám spôsobuje stres? Ako nájsť životnú rovnováhu a vystúpiť z kolotoča stresu? Môže nás Boh stresovať?

 

Na naše otázky odpovedali hostia: salezián don Peter Naňo, členka Komunity Blahoslavenstiev sr. Veronika Barátová a docent vysokej školy Anton Horváth. Predchádzajúce diely a bonusové videá si môžete pozrieť na saleziánskom youtube kanáli.

 

 

Viac o tejto téme sa dočítate v brožúrke saleziána Petra Naňa od Vydavateľstva DON BOSCO s názvom (S)pokojne žiť.

 

Z brožúrky

Predstavte si, že šoférujete auto a zrazu vám začnú blikať kontrolky. Postupne začne svietiť celá palubná doska. Ikonky desivo hlásia, že motor má poruchu, chýba olej, voda v chladiči sa prehrieva, nefunguje elektronika, dokonca vám dochádza aj benzín. Všetko vám hlási: „Zastavte, skontrolujte auto a odstráňte poruchy!“ Čo urobíte?

Tak veľmi ste chceli ísť v tento slnečný deň na výlet do prírody a zrazu musíte riešiť problémy s autom. Poviete si, veď sa nič nedeje. Auto predsa ešte stále ide. Snáď sa vám podarí dostať tam, kam chcete. Snáď. Prižmúrite oči a pridáte plyn. Čo sa stane? Ako to dopadne? Asi každý z vás tuší. Auto sa pokazí alebo mu dôjde benzín a vy zostanete stáť niekde ďaleko od akejkoľvek pomoci.

 

Podobne to môže byť aj s naším postojom k stresu. Z každej strany sa na nás zväčšuje tlak. Telefonáty, správy, nároky, informácie, termíny, maily… Je to „cunami stresu“, ktoré sa na nás valí zovšadiaľ. Cítime sa ako pneumatika napnutá na prasknutie. Potrebujeme ten tlak zmierniť, lebo sa začíname cítiť zle. Začínajú sa prejavovať rôzne fyzické či psychické problémy. Zdravý stres nás môže viesť dopredu a môže byť dobrým sluhom, ak sa však z neho stane náš pán, môže nás aj zničiť…

 

Brožúrku si môžete pozrieť TU. Viac informácií o edícii Viera do vrecka a Vydavateľstve DON BOSCO nájdete na stránke www.donbosco.sk.

 

Informoval: Peter Novák, mk