Ježiš nás odporúča svojmu svätému Otcovi, lebo pozná našu krehkosť

Liturgické čítania na 7. Veľkonočnú nedeľu nájdete na tomto odkaze.

 

Aj v dnešnú nedeľu máme pred sebou významovo veľmi nabitý úryvok z Jánovho evanjelia. Až tak, že ak by sme chceli pochopiť jeho detaily, môžeme sa v ňom i stratiť.

 

Ježiš sa počas svojho verejného účinkovania pozorne staral o svojich učeníkov a chránil ich od zla. Aj Judáša. Učeníkom stačilo dať k jeho ochrane svoj súhlas a vnútorne ju prijať. No teraz keď odchádza do neba, odovzdáva svoju starosť o nich Otcovi.

 

Ježišovi ide evidentne o to, aby v zložitých a často veľmi namáhavých okolnostiach života jeho učeníci obstáli. Možno ste už zažili, ako niektorý starý rodič napriek svojmu nasmerovaniu do večnosti, alebo práve pre ňu, priam zázračne zjednotí celú rodinu. A takýto rodič niekedy aj so slzami prosí svoje deti, ba zaprisaháva ich, aby držali pokope aj keď už medzi nimi nebude. Pozná svoje deti a vie dobre, že majú svoje muchy, medzery, slabosti. A preto prosí nielen ich, ale aj Boha, aby sa po jeho smrti neroztratili.

 

Podobne si počína aj Ježiš. Odporúča nás svojmu svätému Otcovi, lebo pozná našu krehkosť. Nečaká, že v boji s týmto svetom budeme nejakými nadľuďmi. Ako nás len môže blažiť vedomie, že sám Ježiš sa za každého z nás prihovára u Otca?!

 

Nasledujme ho a prihovárajme sa aj my za svojich najdrahších, za zverených, za spolupracovníkov, ale aj za pokladníčku v obchode, za krívajúceho starkého na ulici či zanedbané dieťa v parku….

 

sestra Dáša