Ďalšia žena v riadiacich funkciách Vatikánu: saleziánka Alessandra Smerilliová

Svätý Otec v stredu 24. marca vymenoval novú podsekretárku vatikánskeho Dikastéria pre integrálny ľudský rozvoj. Stala sa ňou talianska rehoľníčka Alessandra Smerilliová z inštitútu Dcér Márie Pomocnice – saleziánok.

 

„Dúfam, že budem môcť spolupracovať so všetkými na spájaní evanjelia a ekonómie,“ uviedla pre Vatikánsky rozhlas sestra Smerilliová spolu s poďakovaním pápežovi Františkovi i prefektovi Dikastoria pre integrálny ľudský rozvoj kardinálovi Turksonovi za prejavenú dôveru. Ako renomovaná ekonómka sa v novej funkcii sa bude venovať sektoru „Viera a rozvoj.“

 

47-ročná docentka politickej ekonómie na saleziánskej Pápežskej fakulte pedagogických vied Auxilium v Ríme v súčasnosti pracovala ako poradkyňa Vatikánskeho mestského štátu a konzultorka Synody biskupov. Sestra Alessandra Smerilliová FMA má dva tituly. Doktorát z politickej ekonómie získala na Ekonomickej fakulte Univerzity La Sapienza v Ríme. Doktorát z ekonómie na Ekonomickej fakulte Univerzity East Anglia v britskom Norwichi.

 

So spomínaným dikastériom sestra Smerilliová spolupracuje od roku 2020 ako koordinátorka operatívnej skupiny (task force) Vatikánskej komisie Covid-19, založenej pápežom Františkom. Poslaním dikastéria a obzvlášť sekcie Viery a rozvoja, je „sprevádzať miestne cirkvi“ uplatnením ekonomických znalostí a zručností pre pastoračné ciele.

 

-mh, jb-

Zdroj a foto: vaticannews.va