Uprostred búrlivých vôd požehnané! Píšu sestry z Nitry…

Tak nejako by sme mohli vyjadriť situáciu našej komunity v Nitre počas korony. Všetci prežívame neistotu a ťarchu pandémie. Správy o úmrtiach blízkych či vzdialených sa nás dotýkajú každý deň. Napriek tejto víchrici a spoločenskému nepokoju prežívame čas milosti.  Zastavenie sa, spomalenie, nenaháňanie sa, je veľkým dobrom pre nás. Pravidelný rytmus komunity, poriadok, súlad, pokoj, bedlivosť.

 

Snažíme sa dobre využívať čas na potrebné a užitočné veci: štúdium, kroniky, preklady, príprava didaktického materiálu, prednášky online. Máme pokojnejší čas na modlitbu, oddych, uvažovanie, perčítanie si dobrej knihy. Užívame si krásy prírody pri poobedných prechádzkach, tešíme sa z tvorivosti. Fascinuje nás Božia Prozreteľnosť, ktorú toľkokrát vnímame v našej každodennosti. Pán živí náš vnútorný pokoj, radosť, odovzdanie. Za toto všetko sme Bohu hlboko vďačné. A aj za to, že sme zdravé. Nákaza nás zatiaľ obišla.

 

Poslanie medzi Rómami

Naše poslanie medzi Rómami je obmedzené, ale snažíme sa ho žiť naplno ako sa dá. V prvom rade sa viac modlíme za našich zverencov. Usilujeme sa byť aj v kontakte cez telefón či facebook. Sestra Eva pripravila USB kľúče s dobrými výchovnými aj evanjelizačnými programami pre deti aj dospelých a odovzdala ich do rodín. V materskom centre sa sestry snažia pomáhať mamám aj oblečením a poradenstvom.

 

Škôlka je tiež v kontakte so svojimi deťmi. Posiela im každý týždeň pracovné listy, ktoré rozvíjajú ich schopnosti. Vypracované listy vracajú pani učiteľke. Sestra Anna posiela deťom zasa vždy niečo, čo ich poteší: raz valentínky, inokedy tvarohové koláče, pozdrav, zošit na kreslenie či šišky. Takto sa usilujeme udržovať živé vzťahy so svojimi žiakmi. Keď budú mať rady nás, budú sa rady aj učiť. Sestra Erika vytvorila krásne pomôcky do Átria, deti sa majú na čo tešiť. Tiež pomáhala pri opakovaných plošných testovaniach, keď situácia v Nitre bola zlá.

 

Chystali sme jarnú školu, ktorá mala byť od 1. do 5. marca. Jej cieľom bolo doučiť deti zameškané učivo, keďže ich dištančné vzdelávanie nebolo plnohodnotné – nemajú počítače, ani prístup k internetu. Mesto však rozhodlo, že 1. marca sa vrátime do školy. Tešíme sa.

 

Sestry z Nitry