Špiónske knihy pre tínedžerov- o autorke, ale i saleziánkach, ktoré to chytilo

Špiónske knihy pre tínedžerov v angličtine Spy Books for Teens. Sú veľmi chytľavé a majú zaujímavé obsahy.

 

Autorka

Autorka Spy books Ally Carter,  je to taká mladá dospeláčka. Nemá ešte ani 50, je len o nejakých 10 rokov mladšia ako Tom Cruise. Je Američanka a začala písať knihy pre dospelých, ale potom mala veľké úspechy s knihami pre tínedžerky. Jej knihy sú akčné, dobrodružné a trocha aj do fantasy.

 

Okrem série o špiónkach má aj ďalšie série, napríklad o deckách z veľvyslanectiev, tínedžerskej zlodejskej spoločnosti a ešte dokonca existuje aj cross. To sú také knihy, že medzi týmito jednotlivými svetmi sa určité postavy stretnú a o tom je ďalšia kniha. Napríklad medzi špiónskou a zlodejskou existuje jeden diel. Tieto knihy sú niektoré preložené aj do češtiny a dostupné u nás. Sú to konkrétne dve knihy zo špiónskej série, ktorá má celkovo päť veľkých dielov a jeden preddiel a potom epilóg, takú záverečnú poviedku a zopár medzidielov, noviel a poviedočiek.

 

Diely v češtine sú dostupné normálne u nás v kníhkupectvách, aj ako ebooky. To je fantastické v tejto dobe, lebo sa dajú kúpiť tak, že si o objednáte a do pol hodinky to máte v mailovej schránke. Sú to nejaké 3-4€. Ostatné diely sú zase dostupné online v angličtine, lebo už sú staršie, je to nejakých 5-6 rokov odvtedy, čo vyšli. Sú vypredané, už na nich zarobili, tak ich dali free na internet.

 

O tom, ako to nás sestry chytilo

Bolo to počas prvého lockdownu. Saleziánka ako taká väčšinou pracuje na dvoch frontoch: venuje sa svojej práci s deťmi, mladými, zaoberá sa stretnutiami a okrem toho sa na to musí pripravovať (zháňa si materiály, podklady, dobré knihy, filmy, hudbičku, songy).

 

Keď prišiel prvý lockdown, tá priama práca s deťmi a mládežou nebola možná. Viac bolo to druhé, na to sme sa masovo vrhli a ja som v rámci tohto procesu zbierania, natrafila úplnou náhodou na túto tínedžerskú knihu., sériu V tajných službách. Posunula som ju aj jednej spolusestre a strašne sme sa na tom bavili. Smiali sme sa na tom, ako tie mladé špiónky analyzovali odpadky, ako viseli zo strechy, ako nabúrali auto, lebo samozrejme každý špión musí vedieť špeciálne šoférovať auto. Ako kvetinové náramky, čo sa nosia na plesy, znižujú inteligenciu dievčat a podobne.

 

Čo bolo super

Druhá vec, čo bola super je, že sme zistili, že je to úplne okej po tej výchovnej stránke. Čo som spomínala aj v tých predchádzajúcich podcastoch, že to môže byť také mätúce, keď sa dobro a zlo mieša, je to tu presne oddelené. Napríklad hlavné protagonistky dosť vyčíňajú, porušujú stanovené pravidlá, ale vždy príde k tomu, že sa napokon musia konfrontovať s učiteľmi, s rodičmi. Vypláva to na povrch a tí dospeláci ich pochvália a ocenia za to, čo bolo dobré, kde sa prejavili zrelo a parádne, ale si s nimi vykomunikujú tie následky, ktoré z ich vyčíňania vyplývajú a opatrenia, ktoré musia znášať.

 

Je to veľmi podobné ako v Harry Potterovi, kde bolo vždy na záver to bodovanie, alebo aj teda priebežne sa bodovalo správanie. Aj tá špiónska akadémia je strašne podobná Rokfortu, čarodejníckej škole, takže kto má rád Harryho Pottera, toto sa mu môže páčiť. Ak príjme to, že toto je, typicky, čisto babská téma.

 

O čo tam ide?

Hovoríme o viacdielnej sérii V tajných službách. Hlavné hrdinky sú 3-4 kamošky, ktoré chodia na Gallagherskú školu, ktorá sa tvári ako prestížna akadémia pre nadpriemerne nadané dievčatá, ale v skutočnosti je to prestížna špiónska akadémia, ktorá školí profesionálne agentky do CIA, MI6 alebo celkovo medzinárodné špiónky, bodyguardky. Každé z dievčat ovláda približne 16 jazykov, napríklad pri jedálni visí digitálna tabuľa, kde sa píše v akej reči momentálne bude daná stravná jednotka prebiehať, teda napríklad, či obed bude v portugalčine, tamilčine, svahilčine alebo inom z tých 16 jazykov.

 

V tej škole  majú zaujímavé predmety, primerané špiónskemu svetu. Napríklad taký nudnejší, Krajiny sveta, kde sa baby učia infiltrovať v danej krajine, aby nik nezistil, že sú cudzinky, napríklad ako máš piť čaj, ako sa máš vyjadrovať, čo môžeš jesť, kedy čo. Ďalší predmet je Telocvik, ten pozostáva z bojových umení, súbojov, samozrejme, musia byť v perfektnej kondičke.

 

V druhom ročníku im prichádza nový predmet: Operácie v teréne, alebo Tajné operácie. Ten je nácvikom praktických špiónskych zručností. Niekedy prebieha aj mimo školy, z čoho sú baby úplne rozrušené a k tomu tam dostanú nového učiteľa. Celý čas som si ho predstavovala ako Henryho Cavilla, lebo naozaj taký bol a tak ho popisovali. Mohli sme ho vidieť ako najnovšieho supermana alebo Zaklínača, hral aj v Mission Imposible 6. Bol to taký skvelý, prísny ale fantastický učiteľ-špión z praxe. Baby si úplne získal.

 

Kľúčová situácia

Hneď, ako bola prvá tajná operácia v blízkom mestečku, nastala situácia, ktorá bola kľúčová pre hlavnú hrdinku. Hlavná hrdinka sa volá Cameron, volajú ju Cammie a má prezývku chameleón, ktorá v angličtine znie chameleon /kəˈmiːliən/. V slovenčine to nie je také podobné, ale vieme si to predstaviť. Prezývajú ju tak preto, lebo vie splynúť s davom. Vie byť totálne neviditeľná, no na tej prvej misii sa jej stane,  že upúta pozornosť normálneho chlapca nešpiónskeho pôvodu a to úplne zmení jej život, všetko prehádže zhora nadol a naopak spôsobí strašne veľa komických situácií. To už nechám na vás, aby ste si to prečítali a prežili celý semester na Gallagherskej špiónskej škole.

V tajných službách

O tom je prvý diel V tajných službách: Protřepat, nelíbat. Potom prichádza druhý diel V tajných službách: Čestný špionský. Prvý diel končí veľmi otvorene, človek chce vedieť, ako to pokračuje ďalej, takže preto sa oplatí dočítať aj dvojku.

 

Tá nás zoberie zase späť na túto Gallagherskú strednú do letného semestra, druhého polroka. Tam si vedenie školy uvedomilo, že dievčatá sa musia naučiť spolupracovať aj s chlapcami, budúcimi špiónmi. Na tom bude časom závisieť ich život a tak pozvú do školy výber študentov z chlapčenskej školy. Začínajú nové, šťavnatejšie dobrodružstvá, samozrejme všetko v rámci tínedžerskej slušnosti, maximálne tam poletí nejaká pusa.

 

Je to ľahká a veľmi hovorová konverzačná angličtina a teda presne taká, akú človek potrebuje, keď sa chce dohovoriť, nie taká, aby som urobila test alebo spravila skúšku, ale aby som sa normálne rozprávala s ľuďmi. Preto veľmi odporúčam dočítať si to v angličtine, hoci pridávam aj varovanie, že príbeh je, podobne ako v Harry Potterovi, stále temnejší a hrôzostrašnejší. Postavy už nie sú také čiernobiele, musíme sa vyrovnať s nepríjemnými a prekvapivými twistmi, pôjde tam už naozaj do tuhého, pôjde tam o život. Ale tak to medzi špiónmi chodí, čo sa dá robiť. Rieši sa tu aj otázka smrti rodičov, podobne ako v Harry Potterovi. V tom porovnaní, tie prvé dva diely sú ľahučké, komické, oddychové, nesmierne sympatické, tie ďalšie sú potom závažnejšie.

 

Čo sa mne najviac páčilo

Najviac sa mi ľúbili hlavné hrdinky. Sú také primerane šialené puberťáčky, ale sú aj strašne cieľavedomé. Každá je v niečom fakt dobrá a spolu sú super kamošky a fungujúci tím. V druhom dieli sa mi strašne páči ples, to ako bol zorganizovaný a precvičovanie falošnej identity, aké problémy so šatami tam mala hlavná hrdinka a potom je tam aj taká romanticko-špiónska zápletka, tá sa mi tiež veľmi páčila. Potom sa mi veľmi páčilo, ako autorka humorne a trefne zobrazuje problematiku dospievania dievčat v rôznych aspektoch.

 

Páčili sa mi postavy dospelých, že počúvajú mladých, nechajú si od nich vysvetliť, ako to bolo. Aj keď to vyzerá veľmi zle, rozporuplne a kontroverzne, vypočujú ich, dávajú im priestor, dávajú im slobodu konať aj vlastnú zodpovednosť, ale zároveň im aj držia chrbát, sprevádzajú ich. To je také naše saleziánske, tak to sa mi, samozrejme, muselo páčiť. Páči sa mi špiónska téma ako taká, tá špiónska akadémia je veľmi podobná príprave na birmovku. Dospelý kresťan podobne ako absolvent špiónskej školy má svoje misie, ktoré musí zvládnuť, na ktoré sa pripravoval a cvičil počas prípravy. Normálne by sa mi páčilo v tomto špiónskom štýle zorganizovať celoročnú prípravu na birmovku alebo aspoň nejakú birmovaneckú víkendovku, alebo chatovačku, alebo tábor.

 

Článok vznikol ako prepis podcastu SPY BOOKS, od sestry Andy, ktorý si môžete vypočuť kliknutím na tento odkaz.