YA fantasy knihy: Trón zo skla- hodnoty, morálka, sexualita

Ponúkam vám recenzie na YA fantasy knihy. Budem sa venovať téme ďalších dielov Trónu zo skla – čo je na nich top-super, čo je na nich otázne a ako vníma sexualitu. Dalo by sa to nazvať, že budeme hovoriť o téme Trón zo skla: hodnoty, morálka, sexualita.

 

Poďme na prvú podkapitolu: Čo je na nich top-super?

Podľa mňa je to super-fun, je to dobrodružné, napínavé, strašidelné. Precestujete kus sveta: moria, ostrovy, močiare, južné krajiny, hory.
Priznám sa, že druhý diel ma trošku nudil, musela som sa cezeň prelúskať, ale zase naopak, tretí bol môj najobľúbenejší. Začnú tam pribúdať nové postavy, nové dejové línie a v ďalších dieloch sa tieto postavy stretnú, dejové línie sa spoja.

 

Ďalšia vec, ktorá bola veľmi super bolo, že sme sa hlbšie dostali do postavy Celeany. Pochopili sme, prečo je zabijáčka, už ju tak viac chápeme, možno aj ľutujeme, súcitíme, vidíme ju úplne inak. Už ju nemôžeme odsudzovať ako neľútostného zločinca, ale vidíme celú jej hodnotu. A kto vydrží čítať až do konca, kto uvažuje a ide pod povrch, tak si naozaj môže odniesť hodnotné veci.
Ďalšia top-super vec je riešenie identity hlavnej postavy. Aká je jej identita? To je veľká otázka celkovo mladej generácie. Je to podobné ako v Harry Potterovi. Harry, to vieme, že nie je len lúzer, čo býva pod schodmi a úbohá sirota, ale je to talentovaný čarodej, ktorého rodičia veľmi milovali. (Ups, je to pre niekoho spoiler? Hádam nie).

 

Ďalšie krásne veci

Podobne je to aj so Celeanou. Ona tiež objaví, že je špeciálna. Neprezradím v akom zmysle, ale bude to fakt veľké. Čo je krásne? Že to je pravda o každom z nás! Metaforicky povedané, v každom v nás drieme niečo veľké, dobré. V našom kresťanskom chápaní hovoríme, že to do nás vložil Boh, že je to Boží dar a je našou úlohou to objaviť, prekopať sa k tomu, rozvíjať to v sebe, darovať to. Tak ako Celeana, ona je v tom úžasná. Je inšpirujúca pre každého človeka, pre každú mladú ženu a aj muža (to som objavila, že to naozaj čítajú aj chalani, páči sa im to, akurát že sa trošku sťažujú, že tam je občas príliš veľa tých babských vecí).

 

Ďalšia krásna vec na týchto sériách je, že svadba je pre hlavnú postavu veľká hodnota a to nie len svadba, ale aj to ostatné, čo k tomu patrí – manželstvo a deti. A to nie len pre Celeanu, ale aj pre takmer každú vedľajšiu postavu a myslím, že aj pre autorku samotnú a to je vlastne dôležité. Keď na konci každej knihy píše autorka svoje poďakovania, tak sa v týchto ďakovačkách vyznáva z veľkej lásky k svojmu manželovi, ďakuje mu za podporu, za súznenie a v neskorších dieloch potom s veľkým nadšením spomína aj svoje dieťa, ktoré je pre ňu zdrojom inšpirácie, radosti a aj energie písať. Tak, to je pekné!

 

Veci, čo sú zase otázne a to hlavne pre nás kresťanov

Poviem to tak zjednodušene: žiadne z postáv nezložila sľub zostať čistá až do manželstva. Ale zase na druhej strane, povedzme si otvorene, Celeanin príbeh sa odohráva v úplne inom svete, v akomsi paralelnom vesmíre, paralelnom stredoveku, kde sa nedostali žiadni kresťanskí misionári. Neprišli tam Cyril a Metod, aby im povedali, že láska potrebuje záruky, istotu, bezpečie, sľub, dôveru – teda to, čo je pre nás manželstvo. V týchto knihách nevedia, že je tu nejaký Ježiš, ktorý chce zabezpečiť stovku litrov dobrého vína nielen na svadbu, ale aj pre celý čas manželstva.
Tu zase prichádza otázka veku čitateľov. Mladí dospelí po osemnástke sú už legitímne, legálne zodpovední za seba. Robia rozhodnutia vo svojom živote, tak tí sa v tom budú vedieť zorientovať: v tom čo sú ich zásady, ktoré prijali za svoje a čo je zase literárny svet, ktorý vo svojej fantázii vymyslela autorka.

 

Témy, ktoré znejú na pozadí dobrodružstiev

Vo fantasy svete môžu byť úplne iné etické normy a v tom je vlastne tá zaujímavosť, v tom je to také vzrušujúce, že ja ich môžem porovnať s tými mojimi hodnotami, s hodnotami v našom svete, takže robím vlastne hlbokú reflexiu, uvažujem, idem poza zdanie. To je niečo krásne, typické pre inteligentného človeka. A teraz nehovorím len o téme sexuality. Postavy to celkovo riešia, zložité dilemy, hľadajú čo je správne. Či sa môžu postaviť proti svojmu pánovi a chlebodarcovi a aké budú z toho následky, či sa môžu postaviť proti svojej panej, ktorej sa zaviazali krvnou zmluvou, či sa môžu postaviť proti svojej rodine, keď stojí na zlej strane, alebo teda na tej, ktorú ja považujem za zlú. Niektoré postavy tu slúžia jednej strane a zároveň stoja ale na strane druhej. Sú takí akoby double agents a je to komplikované.

 

To sú také témy, ktoré znejú na pozadí skvelých dobrodružstiev, súbojov, ciest, námorných plavieb. Po tejto stránke je to naozaj veľké. Dospelák si to užíva celkovo, aj po stránke dobrodružstva, aj po stránke filozofie, etiky. Tu je tá otázka, či mladý čitateľ z toho nemá taký zmätok, chaos. Vidí len tú epiku a to ostatné ho môže dosť zaťažovať. Môže to byť mätúce, tak nejak podobne, ako keď som na základnej škole začala čítať Annu Kareninu a to vám poviem, že som z toho mala veľkú hlavu.

 

Otázka sexuality

Ja mám takú pomyselnú škálu sexuálneho života: ako sa dnes zobrazuje vo filmoch, v šoubiznise a v knihách:
1. Intímne zblíženie môže byť myslené len ako druh nezáväznej zábavy. To je akoby také číslo 1 na tej mojej lineárnej osi, že sexualita, sexuálny vzťah je niečo porovnateľné s koníčkami: niekto má rád knihy, niekto hudbu, niekto šport, niekto sex a podobne.
2. Intímne zblíženie je prejav hlbšieho levelu vzťahu.
3. Intímne zblíženie je súčasťou manželstva.
4. Intímne zblíženie je niečo posvätné. O tomto vedel krásne písať a hovoriť sv. Ján Pavol II.

 

V Tróne zo skla sa pohybujeme niekde v tom bode 2 a 3, niekedy sa zablysne aj číslo 4, tá posvätnosť. Celkovo by sa dalo povedať, že je to tá lepšia verzia, že pre hlavnú hrdinku sexualita nie je len zábavka. Ale ako som už povedala, nikto tam s tým nepočká až do manželstva. A tu máme zase tú otázku veku čitateľov. Dospelí si z toho jasne vedia vybrať to svoje, ale maloletí sa môžu zmiasť.

 

Napríklad, ešte keď sme pri tej sexualite, je tu postava prostitútky. V priebehu 6 dielov vidíme jej premenu. Autorka ju poňala tak „Ježišovsky.“ Je zobrazená tak, ako sa tieto ženy zobrazujú aj v evanjeliách, že majú veľmi blízko k Božiemu kráľovstvu.

 

Späť k hlavnej hrdinke a už pomaličky aj smerom k záveru
Skutočne, tieto série – je to veľká jazda. Prejsť s hlavnou hrdinkou celú jej dobrodružnú cestu, jej hľadania a straty, boje, vzťahy, priateľstvá, lásku. Vidieť ako sa nevzdáva, ako chce naplniť svoje poslanie, svoju misiu. Je to skutočne naozajstná Young Adult fantasy, vhodná pre rozmýšľajúcich young adults, mladých dospelých. Aj ako zábava a relax, ale aj ako reflexia o našom svete a o hodnotách.

 

Článok vznikol ako prepis podcastu YA fantasy knihy: krásy a riziká. Part III, od sestry Andy, ktorý si môžete vypočuť kliknutím na tento odkaz.