Juniorky v Prahe spoznávali charizmu aj české miesta

Provinciálka Monika, sestra Janka Kurkinová, misionárka Kamila Seidlová a deväť slovenských junioriek prežilo bohatý víkend, v zahraničí, ale s pocitom „Ako doma“, vďaka úžasnej pohostinnosti, otvorenosti, priateľstve a pravej rodinnej neformálnej atmosfére u českých sestier FMA v Karlíne, spolu s dvoma „našimi“ českými juniorkami Janou a Verčou, ktoré poznajú ešte zo  spoločného noviciátu na Slovensku.
 
Piatok začal pestrým, dobrodružným cestovaním vlakmi, busmi, plným výziev i prekvapení, od Humenného už od pol šiestej ráno cez Poprad, Púchov, z Trenčína, Banskej Bystrice, Trnavy, Bratislavy až po poschádzanie sa v Prahe do 20.hod v piatok večer. Miestne prostredie mohli sestry skúmať hneď po príchode v piatok večer – ubytovanie na internáte u sestier v budove, kde sídli aj ich materská a stredná škola, aj s kaplnkou svätého Karola Boromejského. Blízke okolie niektoré objavovali už účasťou na svätej omši v kostole sv. Jozefa v meste u kapucínov. Nestratili sa cestou tam ani späť, a šťastne mohli začať spoločnou večerou a modlitbovým večerom. Vo večernom slovku ich povzbudila česká provinciálka Jana Svobodová k úprimnému a dôvernému vzťahu k Bohu, ktorý nechce od našu prácu a výkon, ale srdce, aby ho mohol naplniť svojou láskou.
 
V bežnej komunikácii nemali účastníčky problém sa zladiť, náročnejšie to bolo pri modlitbách – česko-slovenských. Zistili, že členenie veršov – žalmov v breviári je rozdielne, striedali sa v spievaní českých i slovenských piesní, spoznali jedinečný pekný český sviatok v sobotu – Panny Márie, Matky jednoty kresťanov a pohotovo reagovali česko-slovenskými odpoveďami na svätej omši, ktorú  slúžil miestny kňaz tiež česko-slovensky. V nedeľu sa už tak trochu vzdali, a niektoré spoločné časti sa modlili v taliančine. A aj to malo svoje čaro.
 
O stravu sa horlivo a zodpovedne postarali saleziánske postulantky Nika a Maruška, ktoré pršli z Hradce Králové. Sobota bola tak trochu talianska – „pasta-pizza“ – a veľmi chutná. Popoludnie v meste si juniorky spestrili aj typickým pražským trdelníkom, či návštevou v Burger King počas prehliadky mesta – Hradčany, Malá strana, Karlov most, atď. Okrem historických miest a výhľadov stretli aj pouličné špeciality ako maliarov a karikaturistov, ukrajinské harfistky a citaristky, obchodníkov so všetkým možných, ninja bojovníkov, poľské saleziánky spolupracovníčky, pohladili sovu a vyhli sa človeku omotanému veľkým hadom, zažili výmenu hradných stráží a videli ľudí asi všetkých možných farieb a kontinentov.
 
Ale teda, nebolo to len o výletoch a atrakciách, víkend bol aj vysoko formačný, aj to aj vďaka trom špeciálnym hosťom – Kateřina Lachmanová, múdro, autenticky, hlboko i s humorom rozprávala na tému „Ako prežiť v službách Cirkvi“ (a pripojila aj ďalšie iné inšpiratívne obsahy, tipy, knihy, námety). Sestra Kamila Seidlová vydala svedectvo o svojom živote (aj) na misii v Paraguaji, kde je už šiesty rok a jej zážitky, aj ich spracovanie, boli naozaj dych-berúce. V nedeľu sa so sestrami v pokore, zo skúseností i poznania, aj s vtipom, podelil salezián Pavel Ženíšek o saleziánskom chápaní a prežívaní modlitby, ako tej, ktorá je zrastená a prestupuje celý náš život, v pravdivosti. Asi všetky voľné chvíle, popri uvažovaní a organizovanom zdieľaní boli naplnené aj takým, úplne obyčajným, a pritom pre nich veľmi vzácnym porozprávaním sa, podelením sa o bežné prežívanie rehoľného, komunitného i osobného života. A aj to malo svoju veľkú formačnú silu, a prinieslo juniorkám povzbudenie do ďalších dní a bojov, ktoré budú prebiehať už na ich domácej pôde. Bohu vďaka za to všetko!
 
Elena Holá