Svätý Jozef vo vzťahu s našou komunitou

Naštartovalo sa to, keď sme si uvedomili, že strecha na našom dome vysiela absolútne depresívny tón opotrebovania. Reklamácii už dávno nepodliehala a pretože strecha nad hlavou vždy niečo stojí, tak sa rozkrútil kolotoč. Na poradách to vyžiadalo množstvo inovátorstva, invencie a kreativity ako na to, že nejeden muž by prišiel o ilúzie, že ženy fungujú len na intuícii a logika je pre nich neobsadený ostrov.
 
Financie bola prvá premenná, ktorú sme sa snažili poriešiť a v podstate aj jediná, lebo keď sú, ostatné sa zoženie. Logicky sme do toho zainteresovali práve sv. Jozefa, aby nás toto podstatné puzzle celej strechotvorby nezúžilo do jedinej starosti – peniaze!. Vtedy sú debaty vždy kruto monotematické. Svätý Jozef je objemový hráč v týchto praktických záležitostiach. Po prípravných letákoch, oznamoch a apeloch smerom k verejnosti sa číslo na účte začalo dvíhať.
 
Po moment, kedy rovnako ako pri redukčnej diéte sa žiadaný efekt zastaví. To už tak býva. A človek dobre vie, že sa musí niečo stať, lebo už asi nepomôžu ani výzvy s nápismi veľkými ako ruksak. Lebo jednoducho nie je dobre byť otravný ako predavač lacných okuliarov  a žiadať, inými slovami fundraisovať donekonečna. Je však aj pozitívne, ak sa v komunite navzájom dvíhame, aby sme nedostali agóniu dôvery, že sa to skončí s pozitívnym výsledkom. Stalo sa. To sú tie neprenosné zážitky nepodliehajúce žiadnemu marketingu, kedy sa ozve darca, opýta sa koľko ešte chýba a povie, že on zvyšok doplatí. K takému dobru jednoducho nie je PIN kód a žiadne myšlienkové zákruty toto nesprehliadnia. Je to dar. Ten spôsobí, že zarastú mnohé životné boľačky milosrdenstvom v štýle antibiotík. Vtedy keby naše srdcia mali mihalnice, vrhali by smerom k sv. Jozefovi tie najnežnejšie pohľady.
 
Dodatok č. 1: v deň začatia prestavby prišla k nám jedna zasvätená osoba z iného mesta a doniesla pre našu komunitu drobnosť. Deviatnik k sv. Jozefovi. Ona nevedela. Nám to povedalo veľa.
 
Dodatok č. 2: nedávno, keď bola naša sestra hospitalizovaná, pri jej návšteve sme sa boli pozrieť v nemocničnej kaplnke. Hádajte komu je zasvätená? Presne…..sv. Jozefovi.
Haštag:atakzasrazvzrástlanašanádej
 
Za šamorínsku komunitu Eva Rušínová