Každý deň budú vraj Vianoce, aj v Trnave na Krížovej

Čas adventný, ktorý so sebou priniesol mnoho pekného ako napr. výrobu vencov, konferenciu saleziánov spolupracovníkov, rorátne omše s raňajkami pre mladých. Tiež charitatívne vianočné trhy, štedrú večeru pre animátorov a trénerov, vianočné posedenia učiteľov, sa rýchlo prehupol do času vianočného. Aj v Trnave na Krížovej.

Počas týždňa pred Vianocami sa ma jeden žiak na hodine spýtal: „Pani profesorka, vy to ako máte s Vianocami, budete tam u vás alebo s rodinou?“ Tento rok mali Vianoce pre mňa špeciálny nádych, spojilo sa to, že som bola v komunite i s rodinou naraz, totiž na štedrý deň k nám zavítala moja mama. A tak sme opäť po nejakých tých rokoch spoločne gazdovali v kuchyni, zaspomínali si a vzájomne sa obohatili. Mamina sama hovorí: „Som vďačná, že som mohla byť na Vianoce s mojou dcérou Zuzkou a jej komunitou. Nešla som do neznáma, keďže u sestier som už viac krát bola, ale na Vianoce to bolo predsa iné. Cítila som sa ako doma a veľmi sa mi páčil čas modlitieb i spoločné chvíle pri stole.“

 

A čo sa dialo u nás 25. decembra?

Okrem spoločného obeda so saleziánmi sa osem členov z našich komunít rozhodlo ísť potešiť rodiny našej farnosti. A tak sa zrazu po trnavských uliciach pohybovali štyria pastieri, traja anjeli a Panna Mária s Ježiškom. Slová navštívených rodín hovoria za všetko: „Táto milá návšteva anjelov, pastierov a samotnej Márie s Ježiškom nám vyčarila úsmev na tvárach a opäť nám pripomenula ako to bolo s narodením Ježiška. Najväčší dar sme si nenašli zabalený v darčekovom papieri, ale v jasličkách. Aj keď tí naši najmenší sa nevedeli dočkať konca, aby sa mohli pochváliť práve tými darčekmi rozbalenými z baliaceho papiera!“ povedala mamina Terezka.

 

Iná mamina Maťa hovorí: „Spoločná radosť z narodenia Spasiteľa sa v kruhu prežíva intenzívnejšie. Práve preto sme celá naša rodina aj s rodinou mojej sestry mali veľkú radosť. Radosť  z koledovania našich sestier a bratov saleziánov. Ich veselý spev a kvalitné herecké výkony dodali koledníckym veršom správny familiárny šmrnc. Sme vďační, za tento milý prejav rodinnosti.“

 

Prajeme vám, aby ste mali aj vy vo vašich rodinách každý deň Vianoce. A tak prinášali ľuďom okolo vás  lásku, pokoj a nádej.

 

Zuzana Šimková FMA