Svetlá a vône. Aké boli tie v Šamoríne?- čítajte!

Zo svetla a z vône sa dá predpokladať to, čo zatiaľ nevidíme. Sú doma a niečo dobré varia. Majú zažaté, ešte nespia. Alebo už sú hore. Práve vyvesili prádlo, cítiť prací prostriedok. Aj obdobie adventu je časom, kedy z pribúdajúceho svetla a vôní môžeme predpokladať blížiace sa sviatky. Ako sme tomu svetlu a vôni dávali priestor u nás v Šamoríne?

 

Okrem pravidelných činností, kedy sa snažíme vystaviť Božiemu svetlu a vyžarovať ho ďalej na deti a mladých a umožniť im zavoňať v nás Božiu lásku, sme mali aj pekné komunitné chvíle.

 

V predvečer Mikuláša jeho reprezentant aj s anjelom vo vtipných veršoch ocenili každú členku komunity a obdarovali ju práve tým, čo má rada. Oslávili sme narodeniny jednej sestry s rôznymi milými maličkosťami, ktoré stelesňujú osobnú pozornosť.

 

Pre sestru Moniku a aj pre seba navzájom sme pripravili „vianočné trhy“ u nás v kuchyni. Svetielka a ozdoby v jemnom prítmí, vône a chute pripravených dobrôt (domáci trdelník!), určitý náznak tlačenice, lebo nás tam bolo husto na rôznych typoch sedenia, to všetko vytváralo veľmi príjemnú atmosféru, z ktorej sa nám nechcelo odísť.

 

Zážitok svetiel a vôní aj v ich symbolických významoch sme dopriali deťom na predvianočných tvorivých dielňach, kde sa to v priestoroch strediska hmýrilo farbami, materiálmi a zlatým práškom.

 

Dotyk svetla a vône mohli u nás zažiť naše neoficiálne exallievy na duchovnej obnove. Svetlo a vôňu, ktoré pozývajú k bližšiemu stretnutiu s Bohom prajeme vám všetkým.

 

Kristína Némethová