V Banskej Bystrici má život raketovú rýchlosť. Animátori za jeden víkend stihli s ŠŠA tri strediská

 

Život v komunite v Banskej Bystrici naberá na obrátkach raketovou rýchlosťou. Doslova so stúpajúcou teplotou vzduchu, sa finišuje s prípravou letných aktivít. Silným momentom posledných dni však bola spoločná stredisková škola pre animátorov (SŠA).

 

Je dobrým zvykom absolvovať aspoň jeden víkend SŠA v inom stredisku. A keďže nie sme pod Urpínom „trochári“, dopriali sme našim viac ako 30 animátorom za jeden víkend strediská hneď tri. Nebola to súťaž v teleporte, ani bilokácií. Stačilo sa presunúť do metropoly východu a užiť si Tri hôrky, Luník aj Kalváriu.

 

Čas to bol naozaj bohatý. Okrem zážitku z iného saleziánskeho strediska, bol priestor aj na modlitbu, duchovnú obnovu, večerné vybláznenie, besedu s miestnymi animátormi, mestskú hru, kde sa animátori hecli, prekonali a museli spolupracovať. “Osobne sa mi asi najviac páčila mestská hra, kde sa podľa mňa každý prekonal a aspoň trocha vystúpil zo svojej komfortnej zóny,” zhodnotil jeden z animátorov.  Veru, zablahoželať neznámym mladomanželom, vyvenčiť niekomu psa, či zahrať v kostole na organe chcelo od animátorov kus odvahy, aj kreativity. Zvládli to na výbornú a hlavne sa lepšie spoznali aj navzájom medzi sebou.

 

Kvalitné podnety o úskaliach aj výhodách digitálneho sveta animátorom priniesla aj spolupracovníčka Baška Okruhľanská. Najsilnejším momentom víkendu, ktorý sa dotkol viacerých mladých bola krátka návšteva sídliska Luník. Mohli sa zapojiť a darovať svoj čas v rámci oratkovského streetworku priamo na sídlisku. Mladí roztancovali táborovými tancami decká zo sídliska a zahrali sa s nimi jednoduché hry. “Najsilnejší okamih pre mňa bol, keď ku mne pribehlo jedno z detí počas návštevy Luníku a objalo ma. Radosť, ktorú som cítila sa nedá opísať,” podelila sa jedna z účastníčok. To ako sa mladých dotkol Luník, môžeme vidieť aj s odstupom času!

 

Mária Gregová FMA