Náš Boh miluje každú kvapku pokory a pravdy, lebo vie, že je to najistejší most medzi ním a nami

Liturgické čítania na 3. nedeľu v pôstnom období rok A nájdete na tomto odkaze.

 

Tento dlhý príbeh z pera Jána evanjelistu navodzuje idylickú atmosféru zhovárania sa s Ježišom. Ešte k tomu medzi štyrmi očami a pri vzácnej Jakubovej studni. Jej voda vynikajúco osviežuje pútnikov až dodnes. Stretnutie so Samaritánkou sa udialo v čase Ježišovej kompletnej únavy – hlad, smäd, dlhá chôdza – a naviac počas poludňajšej horúčavy. A predsa, keď ide o pravý vzťah, tak sú aj tie najhoršie vonkajšie podmienky len banalitou.

 

Ježiš vzal Samaritánkinu túžbu po živej vode vážne. Až tak, že jej dal zavolať muža. Ktovie či nie preto, aby sa vyriešil ich vzájomný vzťah a nič nestálo v ceste prúdeniu milosti v oboch partneroch?! Vtedy sa Samaritánka naľaká a podobne ako farizeji, aj ona – žena z domácnosti –usiluje sa odviesť Ježišovu pozornosť najprv k rukolapnej vode či džbánu a potom k teoretickým úvahám. Pod heslom: Len nejsť na hĺbku?! Zdá sa, že teologické otázky a spory boli aj v minulosti bezpečnou akrobaciou dokonca aj pre ženy. Pri citlivých témach…

 

Kto z nás je k nemu najbližšie

Pre Samaritánku bol najväčšou autoritou patriarcha Jakub, a to až kým sa Ježiš delikátne nedotkol jej rany. V tom momente išlo o všetko – o to, kam sa žena nakloní: k Bohu alebo k sebaobrane. Zvolila si to prvé a ostala tak pre nás večným príkladom pokorenia sa pred svätosťou pravdy. Tej najcitlivejšej pravdy: o sebe. A Ježiš ju za tento odvážny krok obdarúva tým, čím dovtedy neobdaril nikoho, ani apoštolov. Jej prvej v evanjeliu dôverne zjavuje svoje mesiášske poslanie. Plynie z toho poučenie, že nikdy nemôžeme vedieť, kto z nás je k nemu najbližšie.

 

Aj my ostávame nechápaví pre podstatné skutočnosti, kým nenecháme, aby sa Boh dotkol našich skutočných, najbolestivejších rán, najmä tých po hriechu. Bez tejto skúsenosti bývame tupí nielen voči nemu, ale aj voči iným a najmä voči sebe. Takého máme Boha, ktorý miluje každú kvapku pokory a pravdy, lebo vie, že je to najistejší most medzi ním a nami.

 

Zamyslenie si môžete vypočuť aj ako podcast Audiodivina.

 

sr. Dáša