Mozaika provinciálneho domu vytvára obraz každodenného života sestier

Mozaika je obraz, ktorý sa tvorí z malých čiastočiek, z ktorých jednotlivé kamienky až taký význam nemajú, ale nadobudnú ho až potom, keď zapadnú na svoje miesto. A vtedy ten malý, nenápadný modrý kamienok môže znázorňovať zreničku Pána Ježiša.

 

Niečo podobné prežívame aj my v provinciálnom dome. Veľká rozdielnosť činností, ktoré možno navonok až tak ani nesúvisia. Sú však hlboko poprepájané a vytvárajú harmonický obraz. Akoby zmenšený, zoomovaný obraz provincie.

 

A to, čo spája každú rodinu, aj tú našu, je okrem iných vecí aj vytváranie spoločenstva. Aj Ježiš nám sľubuje, že raz budeme s ním „stolovať.“ Vytvárať takéto spoločenstvo je súčasťou našej komunity, a to aj v podobe baru, Garsónky v saleziánskom stredisku na Mamateyovej. Vytvárať prijímajúce spoločenstvo, kde sa možno porozprávať, stretnúť sa, počkať na dieťa, ktoré je práve na krúžku alebo na stretku. Ukázať, že nič nie je pre nás cudzie, čo je ľudské, čo je pekné. Obslúžiť, prisadnúť.

 

Čiže u nás je pestrá paleta provinciálnej komunity s rôznymi kamienkami, službami. Vytvárajú obraz nášho každodenného života.

 

Monika Méryová