Čo sa varí na Vavilke?

Pamätám si, že ako deti sme maminke k nejakému sviatku kúpili dosku/denko/ lopárik (verím, že každý z vás našiel ten svoj výraz), kde bolo napísané:“ Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí“. A že je tomu tak aj u nás…veď posúďte sami.

 

Okrem toho, že sa momentálne varíme vonku, v škole, v stredisku na ihrisku alebo aj pri počítači v našom byte…jednoducho asi pri všetkom, čo robíme, tak sa snažíme (samozrejme, že okrem iných vyšších motivácií) žiť hĺbku slovenského príslovia: „Láska ide cez žalúdok.“

 

A tak sme si spolu s našimi bratmi saleziánmi v jednu májovú nedeľu pochutili na super obede, ktorý navarila sr.  so sr.  Jankou. Veruže nám dobre bolo, keď sme po dlhšom čase nútenej koronovej pauzičky mohli zasadnúť opäť spolu k stolu. Sr. Marika si na varenie občas vyberie trochu netradičné prostredie.  Tentokrát sprevádzala partičku mladých dobrodruhov na expedícii DofE, kde si mali okrem iného v lese pripraviť teplý obed. Vrátili sa živí, tak asi sa vydaril.

 

Keď som sa posledné týždne dovliekla domov z kurzu Orientačných dní, tak ma vždy neskutočne potešil dobrý obed. A ten je cez týždeň najčastejšie výtvorom našej Janky. S láskou vymýšľa, nakupuje, kombinuje, kuchtí…zdravo, ale velice chutne.

 

Iná hostina

Tento týždeň sme mali aj inú hostinu. Sedemdesiat detí sa od septembra síce viac online ako prezenčne pripravovalo na prijatie Eucharistie , a tak v sobotu nadišiel konečne ten očakávaný deň. Tešili sa deti, rodičia aj my, že prázdniny už budú môcť prežiť intenzívnejšie s Ním…veríme v to. Zatiaľ čo sa v kaplnke odohrávala táto krásna slávnosť, z kuchynky rozvoniaval guláš. To Evica varila rodinný recept, aby nasýtila hladné animátorské krky, ktoré celý deň pilne kreslili, vyrábali a balili pomôcky na dievčenský tábor.

 

A už sme v budúcnosti…tam sa bude variť tiež. Čo? Diétky, ktoré už zopár dní poctivo spisujeme na dievčenský aj prímestský tábor, duchovné cvičenia animátoriek aj prípravkárok ako aj „druhý novicát“- teda prípravu na večné sľuby, veštia síce viac pôstu ako sýtosti, ale veríme, že na všetkých týchto a aj iných prázdninových akciách sa s nimi popasujeme.

 

Tipy na varenie

A ak by ste chceli nejaké tipy, tak sa môžete inšpirovať. Opýtali sme sa aj za vás 4 zo 4 sestier žijúcich v našej komunite: „Čo najradšej varíš?“

  • Janka: paradajkovú polievku
  • Evica: recepty, ktoré som dlho nevarila- rada zalistujem vo svojej kuchárke
  • Marika: to, čo aj jem- hocičo s vajíčkami
  • Mara: rada experimentujem a kombinujem recepty z netu, ale najradšej varím cestoviny na hocijaký spôsob

 

Verím, že sme vás aj v týchto horúcich letných dňoch aspoň trochu nadchli pre obetavé státie za šporákom, lebo…“Láska ide (aj) cez žalúdok.“ Tak teda, vareniu zdar!

 

sestra Mara z Vavilky

 

PS: Okrem varenia (sa) žijeme samozrejme kopec inými aktivitami, no o tých vám niečo viac prezradia fotky.