Päť otázok, piatim manželským párom z piatich saleziánskych stredísk Slovenska

Pri príležitosti Národného týždňa manželstva, ktorý je realizovaný ako projekt cez ntm.sk, sme si pre Vás pripravili svedectvá manželov z rôznych saleziánskych stredísk. Odpovedajú na otázky o manželstve.

 

Čo pre Vás znamená manželstvo?

Je to náš najväčší projekt života, v spolupráci s naším hlavným Projektantom. V manželstve pomáhame jeden druhému rásť vo všetkých oblastiach života. Spolu objavujeme naše dary, talenty i svoje limity. Navzájom sa učíme obrusovať naše hrany a prijímať jeden druhého so všetkým. Naše manželstvo je pre nás zdroj sily a veľkej milosti. Aj po 15. rokoch manželstva máme pocit, že sme iba na začiatku, no teraz to začína byť “ono” :-))) Rozhodujeme sa jeden pre druhého každý deň a za každých životných okolností. Len vtedy sa naše manželstvo prehlbuje, ak máme spoločný čas pre seba, ak spolu prekonávame životné skúšky, keď sme si vzájomným zrkadlom našich slabostí a takisto keď spoločne ako manželia slúžime druhým. Čím viac sa milujeme, sme bližšie k sebe navzájom, a tým viac vnímame blízkosť Boha v našom manželstve. Manželia Michaela a Gabriel Horňákovci, saleziánske stredisko Tri hôrky, Košice. Sú manželmi čoskoro už 16 rokov a majú 4 deti.

 

Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do manželstva?

Rozhodnutie vstúpiť do stavu manželského bolo pre nás od počiatku prirodzené. Náš vzťah začal najprv na kamarátskej úrovni, mali sme spoločné záujmy a priateľov, a až časom prešiel do zaľúbenosti, lásky. Nasledovali 4 krásne roky chodenia, po ktorých sme zatúžili posunúť náš vzťah na vyššiu úroveň, a tak sme sa zasnúbili a do roka vzali. Potom náš život obohatili deti a dnes sme už šťastní (sem-tam nevyspatí:) rodičia. Manželia Lenka a Ondrej Marcinovci, saleziánske stredisko Humenné. Sú manželmi 3 roky, majú 2 deti a tretie čakajú.

 

Aké prekvapenia ste v manželstve zažili?

Naše manželstvo nás neprestáva prekvapovať neustále. Asi prvé z prekvapení je, čo všetko dokážeme z lásky jeden k druhému s Božou pomocou zvládnuť. Ako môžeme jeden na druhom objavovať dobro a pomôcť jeden druhému v tom čo potrebuje. Stáť po jeho boku aj keď niekedy je výsledok len? Ktorý, keď príde prinesie so sebou nie len to čo sa očakávalo, ale vo svojej podstate posunie nás oboch na nové miesto, kde môžeme znova žasnúť nad tým čo nové v dobrodružstve manželstva môžeme objavovať. No najväčšie prekvapenia sú zaručene vtedy, keď my už nevieme čo ďalej a nastupuje Pán Boh ktorý nás sviatostne spojil. Manželia Alžbeta a Lukáš Peškovci, saleziánske stredisko Laura, Dolný Kubín. Sú manželmi 11 rokov a majú 4 deti.

 

Čo robíte, aby ste svoje manželstvo udržiavali sviežim?

„Sviežosť“ je nádherné slovo. Vyvoláva dojem čistého vzduchu, jemnej, nevtieravej vône, hlbokého nádychu v ľahkosti duše. Sviežosť v našom vzťahu bohato zabezpečujú naše deti svojou dynamikou a humorom. Svoje manželské snahy „polievame“ modlitbou za seba navzájom, drobnými prekvapkami, spoločným randením, časom pri káve, pri filme, na prechádzke, či smiechom na vtipoch. Občas aj „hnojíme“ nezhodami, frfľaním. Svieži vzduch však možno vnímať v pokojný letný deň, ako aj po snehovej búrke. Tak sa ani my nezdarmi nedávame znechutiť a drobnými láskavosťami ideme za sviežosťou nášho vzťahu každé ráno nanovo. Manželia Dominika a Andrej Rajskí, saleziánske stredisko Kopánka, Trnava. Sú manželmi 20 rokov a majú 6 deti.

 

Opíšete nám svoj najkrajší zážitok, ktorý ste v manželstve mali?

Asi nevieme, ktorý bol úplne najkrajší moment v manželstve. Sme vďační za naozaj veľa chvíľ, ktoré sa nám stávajú. Možno to bude znieť klišé, ale napríklad pohľad na naše deti, keď sa pokojne a vlastne, aj keď sa šialene hrajú. Keď sa držíme za ruky, keď sú aj horšie chvíle a vieme, že ten druhý tu je s nami v tom všetkom. Veľmi silný moment pre nás oboch je, keď sme si povedali áno pred Bohom a potom to celé, čo nastalo, je krásne dobrodružstvo so všetkým, čo k tomu patrí. Takže vlastne odvtedy žijeme v jednom krásnom momente. Manželia Lucia a Ján Mrázkovci, saleziánske stredisko Miletičova, Bratislava. Sú manželmi čoskoro uz 5 rokov a majú 3 deti.