Obrazy si našli nových majiteľov

Čo vznikne, ak spojíte obrazy, históriu, farníkov, záhradu a kávu? Záhradná galéria predsa. Napriek pandémii (alebo práve preto?) sme sa rozhodli osláviť sviatok Panny Márie Pomocnice a 80 rokov našej prítomnosti na Slovensku aj takto. Reálne stretnutia a rozhovory. Reálny vietor. Reálna radosť.
 
Vďaka výdatnej podpore pátrov verbistov sa v nedeľu 24. mája vo farskej záhrade na Daliborovom námestí v Petržalke vystriedali rodinky, mladí, saleziáni. Prilákali ich jedinečné obrazy sr. Andrey Miklovičovej, ktoré vyjadrujú rôzne aspekty našej histórie a prítomnosti. Nechýbali nápadité ručne robené sviece sr. Lenky Pukajovej, ktoré obdivovali malí aj veľkí.
 
„Bola to pre mňa oslava stretnutí po dlhom čase – aj keď ešte stále „pod rúškom rúška“. Veľmi ma potešili priateľské tváre, ktoré nás prišli podporiť. Taktiež miestna komunita verbistov nám prejavila neskutočnú prajnosť. Cítila som aj zomknutosť našej komunity v snahe osláviť Pomocnicu a našu osemdesiatku. Najväčšou poctou pre mňa bolo, keď rodičia deťom brali moje obrázky do detských izieb. Tým, že som saleziánka, to pre mňa znamená možnosť tichého sprevádzania detí, aj keď nie som s nimi. A to je vzhľadom na moje povolanie viac, ako keby sa moje dielo ocitlo vo veľkej galérii,“ podelila sa so svojimi dojmami sr. Andrea.
 
Viaceré obrazy a sviece už majú svojich nových majiteľov. Z ostatných si ešte môžete vybrať na webovej stránke salezianky80.blogspot.com.
 
Helena Šlenkerová
Foto: Juraj Chorvatovič, ASC