Nedus našu budúcnosť!

Už od roku 1974 je 5.jún dňom, kedy celý svet venuje špeciálnu pozornosť problematike znečisťovania a ochrany životného prostredia. Hlavnou témou Svetového dňa životného prostredia 2019 je znečisťovanie ovzdušia. Dôležitosť venovať sa tejto problematike zdôrazňujú aj alarmujúce štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorých každý rok zomrie na choroby spôsobené znečisteným ovzduším 7 miliónov ľudí, inak povedané 800 ľudí za hodinu alebo 13 ľudí každú minútu. Okrem fyzického zdravia má znečistené ovzdušie negatívny vplyv aj na mentálne zdravie človeka. Znečisteniu ovzdušia na úrovni, ktorá je zdraviu škodlivá, je vystavených 92% svetovej populácie – problematika sa teda týka každého jedného z nás.
 
K realizácii aktivít zameraných na zvyšovanie povedomia o problematike znečisťovania ovzdušia sa pridali aj Saleziáni don Bosca kampaňou Nedus našu budúcnosť! Saleziáni don Bosca sa po celom svete venujú výchove a formácii mládeže. Na planéte žije 1,2 miliardy mladých ľudí, v roku 2030 to bude 1,3 miliardy. Nezodpovedné správanie k životnému prostrediu má vplyv na budúce generácie, ktoré si zaslúžia zdravý život v udržateľnom prostredí. Kampaň Nedus našu budúcnosť! nám v Svetový deň životného prostredia 2019 pripomína, aké dôležité je prijímať opatrenia na ochranu ovzdušia a aké dôsledky má na naše zdravie zanedbávanie takejto ochrany. Kampaň spustila saleziánska medzinárodná iniciatíva Don Bosco Green Alliance, ku ktorej sa na Slovensku pridali Saleziáni Don Bosco a saleziánske organizácie vrátane občianske združenie SAVIO, Domka – Združenie saleziánskej mládeže, Laura – Združenie mladých, FMA – Dcéry Márie Pomocnice, ASC – Združenie saleziánov spolupracovníkov, Združenie exallievov don Bosca na Slovensku. Týmto sa saleziánska rodina pripája aj k výzve na prijatie opatrení v záujme zastavenia klimatickej krízy.
 
Odkiaľ pochádza znečisťovanie ovzdušia? Okrem prírodného znečistenia sopečnými erupciami či piesočnými búrkami, má na kvalitu vzduchu, ktorý denne dýchame, negatívny vplyv ľudská aktivita. Znečistenie vzduchu spôsobené ľudskou činnosťou pochádza z piatich hlavných zdrojov. Prvým je spaľovanie fosílnych palív, dreva a palív z biomasy v domácnostiach, ktoré na varenie, kúrenie a svietenie využívajú asi tri miliardy ľudí sveta. Ďalším zdrojom znečisťovania ovzdušia je výroba energie, pričom najväčším prispievateľom sú uhoľné elektrárne. Tretím zdrojom znečisťovania ovzdušia je doprava, ktorá je zodpovedná za takmer jednu štvrtinu emisií oxidu uhličitého súvisiacich s energiou, pričom tento podiel neustále rastie. K znečisťovaniu ovzdušia výrazne prispieva aj poľnohospodárstvo, a to najmä chov dobytka, ktorý spôsobuje vylučovanie veľkého množstva metánu a amoniaku, ale aj spaľovanie poľnohospodárskeho odpadu. Piatym hlavným zdrojom znečistenia ovzdušia ľudského pôvodu je spaľovanie odpadu. Až 40% svetového odpadu je spaľovaných na otvorených priestranstvách, pričom otvorené spaľovanie poľnohospodárskeho a komunálneho odpadu sa praktizuje v 166 krajinách sveta.
 
Ako môže k lepšiemu ovzdušiu prispieť jednotlivec? Nápadov je hneď niekoľko – uprednostnenie pešej chôdze, verejnej dopravy či bicykla pred automobilovou dopravou, využívanie hybridných či elektrických áut, vypínanie motora, ak auto nie je v pohybe, obmedzenie konzumácie mäsitej stravy a mliečnych výrobkov, kompostovanie organického odpadu, recyklovanie odpadu, využívanie energeticky efektívnych domácich spotrebičov a vykurovacích systémov, vypínanie elektroniky a svetiel, ak sa práve nepoužívajú. S akou aktivitou začneš 5.júna ty? Čas na zmenu je práve teraz. Pridaj sa. Nedus našu budúcnosť!
 
Zuzana Suchová, fundraising a PR manažérka SAVIO