Mladí sú o krok bližšie k animátorstvu

9.-11.3.2018 Žilina, Trnava
Trnavskí animátori spolu s bratmi saleziánmi a sestrami saleziankami obsadili na víkend saleziánsky domov v Žiline. Druhá víkendovka Tajomstvo animátorstva v tomto školskom roku sa niesla v duchu otvorenosti a budovania vzťahov. Potvrdil to i spoluorganizátor don Marián Zachar: „Snažíme sa otvorenosť vnášať do podvedomia nielen animátorov, ale všetkých ľudí okolo. Preto aj aktivita pomôcť úplne neznámym v Charite znamená určitú otvorenosť, o ktorú sa snažíme.“ O program, hneď v prvý deň, sa postaral aj hosť – animátorka Aďa Tóthová. Pripravila zaujímavé teambuildingové aktivity, v ktorých sa pokračovalo i ďalšie dni.
Druhý deň si 38 zúčastnených vypočulo prednášku od don Petra Ondreja alias Pegasa, miestneho saleziána, o animátorstve ohľadom vzťahov. Potešený a s úsmevom na tvári povedal: „Je vidieť, že títo mladí vyrastali u saleziánov – Herňa je obsadená.“ Následne animátori dostali do rúk mapu a s očakávaním putovali po Žiline, ako to potvrdila i stredoškolská animátorka Dorka Dobošová: „Veľmi sa mi páčilo v akom rúšku tajomstva bola zahalená cesta do Žilinskej charity. Nikto nevedel, čo ideme robiť, no oplatilo sa.“ Vďaka otvorenosti pracovníkov Žilinskej charity mladí mohli priložiť ruku k dielu. Jedna skupinka zobrala na prechádzku 4 obyvateľov domu pre seniorov, z toho dvaja boli na vozíku. Druha skupina zostala v priestoroch charity, kde šmirgľovali schody, umývali okna a venovali sa seniorom. Zdá sa, že aj mladi aj seniori po tomto stretnutí majú bohatí zážitky.
Organizátori zakončili víkendovku Infoblokom. Animátorom odkázali, aby sa nebáli pýtať sa a zaujímať sa o stredisko, vytvárať rodinnú atmosféru a brať ohľad na svoju rodinu. Christian Mikláš ako starší animátor pripomenul: „Rád by som znovu upriamil pozornosť na vaše priority, lebo od nich by sa mal odvíjať váš život v oratku, no ako bolo povedané, nepresiľte sa!“