Hoci už ubehol mesiac od oslavy 100-ročnice, že vďační za saleziánske dielo sme až do dnes

Hoci už ubehol mesiac od oslavy 100-ročnice, nič to nemení na veci, že vďační za saleziánske dielo sme až do dnes. Na slávnostnej sv. omši, ktorej predsedal apoštolský nuncius pre SK Mons. Nicola Girasoli, sme spoločne mohli sláviť  a ďakovať za dar príchodu saleziánov na Slovensko pred krásnymi 100 rokmi.

 

Jozef Hrdý, ktorý mal jeden rok, keď prišli saleziáni na Slovensko bol taktiež účastný na slávnosti a je jeden z najstarších spolubratov saleziánov  na Slovensku.

 

Prítomní boli aj zástupcovia – provinciáli z Čiech, Rakúska, Maďarska a mnohí ďalší. Veľa sympatizantov, sestier saleziánok,  Exaliev, rôznych reholí, mladých, ale i mnoho rodín. Všetci sme sa zišli kvôli jednému, aby sme pokračovali v uskutočňovaní jedného sna, ktorý začal pred 100 rokmi a trvá, trvá, trvá….

 

Začal sa príchodom dvoch saleziánov: don Jozef Bokor a don Vagač. Charizma saleziánov je radosť. To je posolstvo Dona Bosca, byť radostný a plný Ducha lásky.  Ako povedal Mons. Nicola Girasoli „radosť je najkrajšie stvorenie, ktoré vyšlo po láske.“ A tak, i dnes si uvedomujem, že vďačnosť je naozaj na mieste, pretože v mojom prípade nebyť sestier saleziánok, ktoré mi pomáhali rásť v mojom nie ľahkom detstve, neviem, kde by som dnes bola a aké by bolo moje srdce a smerovanie.

 

Naozaj veľká vďaka Bohu za vás drahí saleziáni a saleziánky a tiež saleziánska rodina. Saleziáni majú totiž veľkú úlohu pri výchove mládeže. Tak zo srdca vám prajem, aby tento sen nikdy neskončil. Aby tak ako ja i mnohí ďalší boli povzbudení. Nech majú šancu nájsť seba i príjemné prostredie dobrých ľudí a zažiť skutočnosť, že Boh je dobrý a skutočný.

 

Kristína Horváthová, Exallieva FMA