Pomôžte nám pokračovať v podpore študentiek z rómskych komunít

Školský rok v Kolégiu Márie Romeru žijú naplno. Ďakujú všetkým, ktorí ich podporujú! Práve vďaka podporovateľom majú dievčatá šancu vymaniť sa z kruhu generačnej chudoby. Kľúčom je aj vzdelávanie.

 

Kolégium je vlastne internát s intenzívnou podporou a sprevádzaním. Dievčatá v ňom nájdu pokojné prostredie na učenie sa do školy, čo v marginalizovaných komunitách nie je bežné. Nechýba motivujúce spoločenstvo. Ďalej možnosť rozvíjať svoje talenty, učiť sa postarať o seba a druhých. Dievčatá bývajúce v Kolégiu často dobiehajú to, čo sa bežne deti učia v rodine – zdravotnú osvetu a preventívne prehliadky, cestovanie verejnou dopravou, základné zručnosti v starostlivosti o domácnosť a záhradu, etiketu…

 

Toto dielo zastrešujú sestry saleziánky, ktoré majú dlhoročnú skúsenosť s prácou s Rómami a sprevádzaním mladých.

 

Komu pomôžeme?

Kolégium rozbehla v septembri 2020 v malom košickom byte sr. Zuzka a vysokoškoláčka Zuzka. Prvé tri rómske dievčatá a ich rodičia boli veľmi spokojné a záujem o tento typ pomoci sa zvyšoval. Kolégium sa presťahovalo do prenajatého domu v Prešove. V školskom roku 2023/24 v ňom bývalo 5 dievčat z Luníka 9, dve slovenské vysokoškoláčky a dve sestry saleziánky. Vysokoškoláčky svojim mladším kamarátkam pomáhajú učiť sa do školy. Tiež sú pre nich silnou motiváciou, ale zároveň oceňujú aj vzájomné kultúrne obohatenie Rómov a Slovákov.

Pozývame vás na nahliadnuť do Kolégia vďaka reportáži RTVS

 

Aktuálne informácie o podpore projektu Kolégia Márie Romero nájdete v kampani KMR na doniu.

 

Tím KMR