V Bratislave na Vavilke sa oslavovalo

Patróna našej komunity- sv. Jozefa- už niekoľko rokov zvykneme oslavovať spolu s najbližšími komunitami z Bratislavy, Trnavy a Šamorína. A hneď máme tretinu našej provincie pokope. Tento raz sme však kvôli viacerým okolnostiam nemohli oslavovať v marci, no nechceli sme o tento krásny moment sesterského stretnutia prísť. A tak sme hútali a hútali, až vyhútali…

 

Ešteže má ten sv. Jozef v kalendári aj ďalší sviatok. Voľba teda padla na 1. mája, a keďže je to deň voľna, tak sme sa rozhodli, že sa nebude stretávať len večer, ako sme zvykli kvôli práci a iným povinnostiam, ale rovno celý voľný deň.  A keď celý deň, tak nie medzi petržalskými panelákmi, ale v krásnej prírode, na našej chate v Plaveckom Mikuláši.

 

A tak sa nás tam teda 1. mája zišlo 18 sestier z bratislavských a trnavských komunít a jeden brat

Don Maroš Peciar SDB, prijal pozvanie a prišiel nám odslúžiť sv. omšu, ktorou sme náš spoločný deň začali. Počas príhovoru zaspomínal, keď na túto chatu ako študent zo šaštínskeho gymnázia chodil práve v čase, keď sa rozhodoval vo svojom povolaní. K spomienkam sa pridali aj ďalšie sestry, ktoré sem ešte za čias totality chodili na tajné stretnutia a v tomto domčeku (teda jeho starej verzii) zažili mnoho formačných stretnutí, či duchovných cvičení. Viaceré sem teraz prišli po mnohých rokoch a spomienky znovu ožili.

 

Po sv. omši sme sa spontánne rozdelili podľa svojich záujmov- niektoré sa zostali hrať na chate spoločenské hry, iné išli v skupinkách či samy prebrázdiť staré známe lesy a ďalšie zostali na chate pripravovať grilovačku pre hladné žalúdky. Vône, ktoré vychádzali z našej kuchyne nahlas oceňovali aj viacerí okoloidúci turisti, no všetko to čakalo na sestry, ktoré sa od hier a z lesa postupne zhromažďovali pri jedálenskom stole.

 

Nič nám nechýbalo, dobre bolo, pekne bolo, krátko bolo. A tak veríme, že si to ešte niekedy zopakujeme, lebo ako viaceré sestry podotkli, toto nie je obyčajný dom. Jeho múry sú presiaknuté modlitbou a príbehmi tých, ktorí sa tu v malých spoločenstvách schádzali.  Aj povzbudzovali vo viere, v povolaní, v radostnom žití s Bohom.

 

za sestry z Vavilky

sr. Mária