Lamiya plánuje natočiť vlog s pápežom Františkom. Viac v rozhovore…

Sestra Lamiya Jalilova je mediálne známa hlavne svojimi videjkami, ktoré točí ako vlogy na youtube. Mediálne aktívna je aj na TikToku, či instagrame. Na naše otázky odpovedala veľmi rada. Prečítajte si napríklad aj o tom, ako sa chystá natočiť vlog s pápežom Františkom.

 

Lamiya, máme teraz veľkonočné obdobie radosti, čo tebe prináša najväčšiu radosť?

Ja sa snažím naozaj sa tešiť z maličkostí, preto tých radostí mám v živote dostatok. Snažím sa každý deň žiť naplno, ale žijem dosť tými videjkami, ktoré v tomto období točím. Takže pre mňa najväčšie radosti sú, keď mi niekto napíše nejakú správu a povie, že videjká sú povzbudivé. Alebo aj že sa vďaka tým videjkám niečo nové naučil. V tomto období, čo teraz žijem, naozaj tie najväčšie radosti sú povzbudivé správy, ktoré dostávam.

 

Ako si vnímala Veľkú noc v lockdowne? Ako si ju prežívala v komunite sestier?

Veľká noc v Lockdowne je zaujímavá, lebo nechodíme na obrady do kostola, ani na omšu, čiže pozeráme všetko online. Keďže už skoro rok takto fungujeme, tak už viac menej sme si na to zvykli. V komunite to bolo super. Vo štvrtok sme mali Sederovu večeru, čo bolo naozaj pekné. V piatok sme mali duchovnú obnovu, celý deň bol v tichu. Mne osobne to veľmi vyhovuje, páči sa mi to, dokonca sa mi to hodí na Veľký piatok, taký deň samoty, deň ticha, deň púšte. V sobotu sú už také prípravy na Veľkú noc, kde sa varí, upratuje, pečie. Večer po obradoch, ktoré boli online sme oslavovali. Bola to veľmi pekná oslava Veľkej noci v sobotu. V nedeľu sme pokračovali v oslavách a bolo to super, že aj spoločne v komunite sme mohli osláviť víťazstvo Pána Ježiša. V pondelok sme išli na výlet. Tradične pondelkový výlet musí byť. Za mňa super Veľká noc, až na to, že všetko bolo online, ale to vôbec nevadí, veď Pán Ježiš vstal zmŕtvych.

 

Vďaka za taký tvoj prierez veľkonočnými dňami. Teraz sme aj v mesiaci apríl a práve na prvého apríla sa na Slovensku robia žartíky. Bolo to tak aj v Azerbajdžane? Aký bol tvoj najlepší prvo- aprílový žartík?

Prvý apríl, samozrejme, že je to aj v Azerbajdžane a naplno som si to užívala vždy. Bolo toho veľa, tých žartíkov, ale najlepší bol ten jeden z tých posledných. Napísali sme našej predstavenej, že ako istá firma vyradzujeme nejakých 12 notebookov, ktoré sú v dobrom stave a chceme ich ponúknuť sestrám. Dokonca sme nahovorili ešte jedného chlapca, ktorý volal s našou predstavenou, že to dovezie atď. Potom sme natočili video z toho všetkého a sme jej to poslali. Takto sme sa spoločne dosť nasmiali na tom, že aj tomu uverila a zároveň to bol fakt taký milý vtip.

 

Poďme teraz do médií. Absolvovala si už niekoľko rozhovorov o tvojej mediálnej tvorbe. Čo vnímaš v oblasti médií, ako najväčšiu výzvu?

Konečne sme sa dostali k médiám, ako inak. Áno absolvovala som nejaké tie rozhovory. Čo sa týka tej výzvy, pre mňa je také dôležité byť autentickou. Autentickosť v médiách, aby ľudia boli takí, akí sú. Lebo niekedy naozaj nevieš, či je to instagramová fotka alebo ten človek tak vyzerá reálne alebo je to instagramový život a nevieš, aký ma život reálny. Pre mňa je to dôležité v médiách ukazovať ten život, ktorý naozaj žijeme aj so svojimi ťažkosťami, aj so svojimi radosťami. Nebáť sa ukázať aj ťažké veci, hoci áno, je to povzbudivé, keď človek vidí pekné veci, ale nie je nad autentickosť. Pre mňa je to výzva byť taká, akou som a ukazovať ten reálny život, ktorý žijem.

 

S ktorou mediálnou hviezdou by si chcela natočiť vlog a o čom by mal byť?

Nejako som nad tým nerozmýšľala. Skromne povedané, viem si predstaviť videjko s pápežom Františkom. Asi by som sa musela trošku doučiť taliančinu, ale hádam by to išlo. Pre mňa by bolo zaujímavé zažiť s ním jeden celý deň. Vidieť, čo robí, koľko sa modlí, koľko má rozhovorov alebo nejakých tých stretnutí počas dňa. Normálne by som mu chcela natočiť vlog, kde budem normálne pri ňom a chcela by som mu natočiť celý deň. To by bolo naozaj pre mňa zaujímavé. Hádam, možno sa to niekedy podarí, že ma uvidíte na papa mobile, ako natáčam videjko za pápežom Františkom. To by mohla byť sranda a fakt dobré.

Ukončime to tak pozitívne, čo je tvoj najväčší životný úspech?

Poviem vám, že si to pamätám, kedy som bola na seba taká veľmi hrdá. Bolo to v ten deň, keď som mala prvé sľuby. Aj keď viem, že to nie je mojou nejakou zásluhou a som vďačná za svoje povolanie, že Pán Boh ma povolal. Ale bola som na seba hrdá, že som odpovedala na Božie volanie. Keď som sa pozrela späť na svoju dlhú cestu, ktorú som absolvovala, počnúc tým, že som odišla z Azerbajdžanu, som si povedala waw. Toto asi vždy bude môj najväčší životný úspech, že som mala odvahu odpovedať na Božie volanie a som sestra saleziánka a som tam, kde som.

 

Foto: fb Lamiya Jalilova