Nie sú miesta, ako miesta

V mojom živote veľké miesto zaberajú maličkosti. Všímam si všetkých a všetko. Rada pozorujem, obdivujem a žasnem. Najväčšou vzácnosťou sú pre mňa ľudia so srdcom na správnom mieste. Ako tu pani od vedľa. Kolegyňa si zmenila pracovisko, a zatiaľ čo ja som s bázňou čakala, kto zastane jej miesto a prešľapovala nervózne z miesta na miesto, ona sa hneď chopila možnosti. Veď kde je človek, je vždy miesto na dobrý čin. Zohnala si deviatnik k Terezke Ježiškovej  a strieľala modlitby do neba. Povedala: „Neboj sa, Boh Ti dá tú najlepšiu kolegyňu.“ Bola som patrične dojatá, z tejto ženy, ktorá popri všetkom čo prežíva, nehľadí na seba a svoje potreby.  Priala by som si, aby sa každý človek na svojom mieste správal voči ostatným ľuďom ako ona, ako ozajstný človek. V takýchto chvíľach si hovorím, že svet je naozaj ohromné miesto.
 
Každý potrebuje krásu, rovnako ako chlieb, miesta, kde sa môže hrať a modliť sa, kde príroda môže liečiť a povzbudzovať a dávať silu telu i duši. Jedno takéto miesto sme našli so sestrami počas našej dovolenky. Všetko bolo krásne do chvíle, kedy sme sa ocitli vo výške, pri reťaziach a ja som mala strach… Slzy v očiach prezrádzali moju veľkú neistotu. Našťastie, Boh stvoril svet taký veľký, že v ňom majú miesto všetky naše slabosti. Nezostávalo iné ako ísť. Keď som však znovu a znovu z celej sily objímala pevné skalné bralá a ďakovala Bohu, že som stihla byť na spovedi, okolo mňa neustále lietali povzbudivé slová: „Neboj sa, dokážeš to! Poď, čakám Ťa!“ Predo mnou sestra, za mnou sestra -„Som doma“- povedala som si. Lebo môj domov je miesto, kde mi rozumejú, kde som milovaná. S vďačnosťou som to skúšala stále ďalej.  A sestry mohli dookola zbierať dobré skutky z povzbudzovaní a milých slov, ktoré boli pre mňa opravdivým bohatstvom a verím, že im  pripravujú miesto v nebi.
 
Tak, tak je to – niektorí hľadajú krásne miesta, niektorí krásne miesta vytvárajú. Kto však nájde Boha vo svojom srdci, tomu bude každé miesto krásnym. A miesto, na ktorom on stojí, bude krásnym pre iných.
 
Sr. Jana Obalová