Sestra Viera Antalíková: „Chyby sú dôkazom toho, že sa o niečo snažíme.“

Poznáte tento citát: „Chyby sú dôkazom toho, že sa o niečo snažíme.“ Sprevádzal ma na nástenke počas skúšania na maturitách.

 

Bola som na Gymnáziu Antona Bernoláka v Námestove ako predsedníčka maturitnej komisie zo slovenského jazyka. Boli to tri plné dni počúvania mladých ľudí, ktorým cez literatúru presakoval vlastný život, rodiace sa názory a prvé skúsenosti s podaním  výkonu v skúške dospelosti. Odpovede pri zelenom stole mali rôzne čaro. Boli ustráchané so slzami v očiach i sebaisté. Bolo to i stretnutie so študentom, ktorý je majstrom Európy vo windsurfingu, s dievčaťom, ktoré čaká 2.dieťa z vlastnej vôle a túži po veľkej rodine. Zaujala ma aj iná študentka, ktorá pri otázke, kde sa vidí o desať rokov povedala: „Neviem, ale chcela by som byť dobrým človekom, ktorý vždy ochotne pomôže.“ Ale bola i iná, ktoré meškala na prípravu šesť minút, no jej odpoveď malá takú hĺbku a kvalitu, že jej chýbajúci čas nič neubral z dokonalosti odpovede.

 

V tomto čase mi trochu zaťažko padne, keď som mimo komunity. Oslavujeme Pannu Máriu Pomocnicu kresťanov a ja to nemôžem osláviť s komunitou a sestrami. Akoby to Pán vedel a presne 24. mája mi cez jednu študentku, ktorú som skúšala, poslal krásnu červenú ružu. A na obed obľúbenú nektárinku. Maturitný týždeň dotvorili aj stretnutia s Dubničankou Maťou vydatou na Orave či s  bývalým spolužiakom z vysokej školy, ktorý je teraz na tomto gymnáziu zástupcom riaditeľa.

 

Po maturitách dobre padne reset a aj birmovka vo farnosti

Cez víkend bola príležitosť zresetovať hlavu a rozhýbať usedené svaly na teambuildingu s kolegami na Stohu. Pekné počasie, krásna príroda, dobrá spoločnosť či prekonanie samej seba pri stúpaní a nahodenom rýchlejšom tempe. To všetko preverilo moju kondíciu či trpezlivosť so sebou.

 

Nedeľa patrila v našej farnosti sviatosti birmovania. Zúčastnilo sa jej 259 birmovancov, ktorým otec biskup Andrej Imrich vyslúžil túto sviatosť. Štyri sestry z komunity sme pripravovali birmovancov na základných školách. Bola to i radosť vidieť svojich deviatakov v oblekoch a dievčatá v pekných šatách, ako prežívajú tento vzácny okamih. Nech v nich Duch Svätý prehlbuje lásku a vzťah k osobnému Bohu.

 

Viera Antalíková

Foto: Viera Antalíková a Veronika Kramárová