Žatva na začiatku apríla?! V Petržalke?! V dnešnom svete už je asi možné všetko

Poviete si, v dnešnom svete už je asi možné všetko, ale toto je naozaj absurdné. Žatva v apríli, uprostred Petržalky, kde sa polia nachádzali naposledy asi pred polstoročím a ešte k tomu počas najväčších kresťanských sviatkov roka?! Niežeby všetko to okolo Ježišovho zmŕtvychvstania neznelo dosť nelogicky, ale na to tu máme vieru. Nie som si však istá, či by sme sa pomocou nej dopracovali k vysvetleniu tej petržalskej žatvy v apríli.

 

Ale teda, nebudem vás naťahovať. Poznáte ten citát z Písma, kde Ježiš hovorí, že sa potvrdzuje príslovie: „Jeden rozsieva a druhý žne“ (Jn 4,37). A  v našom FMA živote sa tento jav vyskytuje takpovediac nepretržite. Pre túto žatvu neplatia zákony prírody. Asi každá sestra by vám vedela rozprávať o tom, ako sa nie vždy ľahko zanechávajú roky budované vzťahy, rozbehnuté stretká, aktivity… keď vám zrazu sestra provinciálka oznámi, že je čas posunúť  sa opäť na ďalšie miesto. Vnímam, že je to ťažké a krásne zároveň, za každým koncom sa črtá nádej nového začiatku.

 

Koniec a začiatok, sr. Evica a žatva

Takýto koniec a začiatok zažila pri tohtoročných letných „sťahovkách“ aj sr. Evica, ktorá sa z Petržalky sťahovala do Košíc. Na to, aké to pre ňu bolo sa spýtajte radšej osobne, ja vytiahnem len jeden fakt (postupne sa dostávam k podstate tohto článku😊). Sestra Evica zanechala na Mamateyke okrem iného aj jedno veľmi … ( vyhneme sa radšej superlatívom na ich adresu, aby to nebolo brané ako podprahová reklama) dievčenské stretko s názvom „Drtivé blesky“.

 

„Vychovala“ si ich od malička, keď sa po príprave na 1. sväté prijímanie viacerým dievčatám na Mamateyke zapáčilo a rozhodli sa pokračovať v stretkách. A ako to už chodí, postupne sa k nim pridávali ďalšie a ďalšie…až prišli Kika, a potom aj Saška. Obe neboli pokrstené, ale našli sa v tejto veselej partii a okrem toho, že začali pokukovať po animátorstve, vyjadrili aj túžbu vstúpiť do spoločenstva Cirkvi naplno a začať sa pripravovať na prijatie sviatostí. Ich kamošky v stretku sa pripravovali na birmovku a ony s nimi a aj osobitne na katechézach aj na prijatie krstu a Eucharistie.

 

Dlho očakávaná žatva

Posledné mesiace pred  „žatvou“ už prežila sestra Evica v Košiciach, ale my sme mali možnosť sledovať zrenie týchto dvoch kláskov v priamom prenose.  A verte, bolo veľmi pekné. Kika a Saška sa okrem prípravy na sviatosti od septembra naplno vrhli aj do animácie prvoprijímajúcich detí a detských sv. omší a je to neskutočne krásne pozorovať ich ako dozrievajú aj v tejto službe. Ale teda, aby sme prišli k tej žatve. Ako to už býva, na Veľkú noc, počas obradov Veľkonočnej vigílie sa udeľuje krst, príp. aj ďalšie sviatosti dospelým.

 

A tento moment bol tou dlhoočakávanou žatvou. Kika a Saška prijali krst aj Eucharistiu a stali sa tak ešte užšie súčasťou nášho Mamamteykárskeho spoločenstva. Prišla aj sr. Evica z Košíc. „Drtivé blesky“ sedeli na čestných miestach v prvých laviciach, aby mohli čo najbližšie pri tom. A tak naša radosť z Kristovho zmŕtvychvstania bola tento rok na Mamateyke znásobená. Už teraz sa tešíme spolu s Kikou, Saškou, ostatnými „drtivými bleskami“ i ďalšími mladými na Turíce. Tam sa táto veľkonočná radosť zavŕši prijatím sviatosti birmovania.

 

Tešíme sa z malých i veľkých happyendov

Aby ste si však nemysleli, že sa dokážeme tešiť len z veľkých „happyendov.“ V našej vavilkovskej komunite sme sa v posledných týždňoch tešili z peknej atmosféry, ktorú po obradoch Zeleného Štvrtku vytvorili pri spoločnej večeri dievčatá a chlapci v animátorskej prípravke. Zo super víkendu, ktorý spolu zažili animátori a animátorky v Bojničkách. Zo spoločného času, ktorý sme mohli počas veľkonočných prázdnin tráviť intenzívnejšie spolu v komunite atď…

 

Prajeme vám kopec radosti z Kristovho zmŕtvychvstania i z malých veľkých „žatiev“, ktoré zažívate vo svojich životoch

 

sr. Maria K., za sestry z petržalskej Vavilky