Čo je v živote dôležité, ako vyzerá šťastný život a v čom je jeho pravý zmysel?

Liturgické čítania na 4. nedeľu v cezročnom období rok A nájdete na tomto odkaze.

 

V Starom zákone patria Blahoslavenstvá do múdroslovnej literatúry, ktorá vždy bola teológiou praxe. Kládla si otázky, čo je v živote dôležité, ako vyzerá šťastný život a v čom je jeho pravý zmysel.

 

Ale o tom, kto je opravdivo šťastný nemohol Ježiš rozprávať starými frázami. Skôr prekvapivo a v protikladoch, aby donútil ľudí premýšľať. Predstavil ich v zmysle, že možno aj Dávid bol pri svojich ovciach šťastnejší, ako s generálmi a finančníkmi po svojom boku. Po našom, že i pomocný robotník s dobrou ženou je asi šťastnejší ako milionár so semetrikou. Ježišovi sa svojich poslucháčov opätovne podarilo vyprovokovať, ale potom to bolo treba ustáť! Či sa mu to podarilo aj do dôsledkov, záleží už len na každom jednom z nás…

 

K šťastiu sú volaní z Božieho rozhodnutia

V našom kontexte by sme sa mohli napríklad pýtať ako to, že má byť šťastný ten, kto sa psychicky zrútil či ho nechala žena alebo ten, ktorého hľadá polícia? Ježišova odpoveď o ich šťastí znie: Lebo majú otvorené dvere do Božieho kráľovstva! Asi prvé čo nás napadne, že čím si to zaslúžili? Ničím. K šťastiu sú volaní z Božieho rozhodnutia.

 

Ako svojim učeníkom, Ježiš aj nám vysvetľuje, že na zástupy či „sebránku“, ktoré ho hľadajú, sa máme dívať s úctou. Áno, je medzi nimi mnoho nevyrovnaných a pochybných ľudí, ale režisérom Božieho kráľovstva nie sme my, ale On. Našťastie. A šťastné nebeské občianstvo dostávajú v prvom rade chudobní, plačúci, hladní, tichí… Občianstvo, v ktorom i nás bude robiť naplno šťastnými chudoba, milosrdenstvo, pokojamilovanosť, hlad a smäd atď. Lenže bez hlbokého puta s Ježišom to sotva dáme. Nezachytíme jemnú frekvenciu toho špecifického, prevratného a najtrvalejšieho šťastia s božskou zárukou. Tým, čo sa nachádzame v pohodlnej zóne sa preto treba poriadne namočiť do evanjelia, aby Ježišov kódex blaženosti neostal pre nás akoby v čínštine a zažili sme ho na vlastnej koži.

 

Zamyslenie si môžete vypočuť aj ako podcast Audiodivina.

 

sr. Dáša