V dubnickom CVČ sa realizujú nové krúžky

V tohtoročnej ponuke v Súkromnom centre voľného času v Dubnici nad Váhom sa objavili aj aktivity a krúžky, ktoré tam doteraz neboli. Patria k nim obývačka pre dievčatá, variaco-tvorivý krúžok, akrylový ateliérik a kapela.

 

Dievčenská obývačka

Sestra Lamiya Jalilová vysvetľuje vznik tohto projektu: „ Aj keď v našom stredisku fungujeme sestry a saleziáni, dievčatá a chlapci spolu, raz za čas sa vyskytne príležitosť, že potrebujeme svoj čas – len medzi nami dievčatami.“ Obývačka sestier sa vtedy naplní mladými dámami od ôsmej triedy ZŠ až po vysokoškoláčky a zamestnané mladé ženy. „Spolu preberieme aktuálne veci, zasúťažíme si, zaspievame a strávime čas v modlitbe,“ popisuje priebeh stretnutí sr. Lamiya.

 

Variaco-tvorivý krúžok

Prilákal širokú paletu detí – od predškolákov až po žiačky z druhého stupňa ZŠ. Logika krúžku je jasná, ako hovorí sr. Daniela Šušová, jeho vedúca: „Kým sa čosi dobré pečie v rúre, zatiaľ si môžeme niečo pekné vyrobiť.“ A tak sa každý utorok v priestoroch SCVČ Laura šíria príjemné vône, ktoré lákajú aj deti z ostatných krúžkov. Našťastie sa vždy napečie dosť, takže vyjde aj na ponúknutie pre kamarátov za ďalšími dverami.

 

Akrylový ateliérik

Tu sa stretli druháci až šiestaci. Osem nádejných umelkýň a umelcov sa každý týždeň s odvážnou tvorivosťou postaví k maliarskym stojanom, aby dali čosi zo seba na kartón či sololitovú dosku. Už zistili, že rovnako dobre ako na biely podklad sa maľuje aj na ten čierny. „Tešil som sa na maľovanie so stojanom. Ešte som to doteraz nezažil. Bola to zábava,“ podelil sa so svojimi zážitkami na krúžku jeho účastník Dominik. Nedávno si deti sami zorganizovali aj výstavu svojich dielok a pozvali na ňu kamarátov z vedľajšieho krúžku.

 

Kapela

Minuloročný krúžok ukulele postúpil do vyššieho levelu, keď dostal ponuku hrávať na svätých omšiach v Kostole sv. Jána Bosca v stredu večer. K ukulelistom sa pridal aj kachonista – všetci ešte len tretiaci a štvrtáci – ale s potešením a vitalitou sprevádzajú celú bohoslužbu. K spevu sa k nim pridajú rodinky s deťmi – a hneď je na svete nová liturgická kapela. Momentálne nacvičujú vianočné koledy, aby doma či v kostole prispeli k sviatočnej atmosfére.

 

Okrem umenia a pečenia samozrejme nechýbajú v dubnickom stredisku ani tradičné a osvedčené športové krúžky: florbal, futbal, vybíjaná a volejbal. V osobnom raste deťom a mladým pomáhajú rovesnícke skupiny – stretká. K dôležitým aktivitám patrí starostlivosť o animátorov: formačné stretnutia, chaty a duchovné obnovy.

 

Andrea Miklovičová