Maxim chce študovať vo Francúzsku a Ty mu môžeš pomôcť

SOŠSJR (Žilina): Náš minuloročný maturant v odbore grafik digitálnych médií Maxim Záborský sa dostal na uznávanú francúzsku saleziánsku filmovú školu Don Bosco International Media Academy (DBIMA). Ide o prvého Slováka prijatého do tejto prestížnej školy spomedzi 60 uchádzačov, pričom do prvého ročníka prijali ôsmich záujemcov. A Maxim je jedným z nich.

 

Ako sám hovorí, film ho fascinuje, odkedy si pamätá. Chce sa o tom, ako sa nakrúca, dozvedieť všetko. Už počas štúdia na našej SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline sa prejavoval nielen ako vnímavý a rozhľadený mladý človek, ale aj tvorivá osobnosť schopná dať svojim umeleckým predstavám originálny tvar. Maxim stál pri založení filmového krúžku FilmCrew a tvoril aj scenár prvého krátkeho filmu s názvom Most, s ktorým zvíťazili na medzinárodnom filmovom festivale FestiClip.  Krátky film Canisterapia, ktorý nakrútil ako maturitnú prácu, postúpil do finále súťaže krátkych filmov Cineama. Aj tieto filmy svedčia o tom, že Maxim si nekladie jednoduché otázky, nech už ide o vzťahy rodičov a detí (film Most), ale aj  o zložité otázky (ne)schopnosti komunikovať, žiť vo vzťahoch či zvládať vlastnú agresivitu (Canisterapia).

 

Štúdium na DBIMA je však finančne veľmi náročné. Maxim žije iba s matkou,  ktorá sa stará aj o jeho mladšiu sestru. Našiel si prácu a snaží sa našetriť si prostriedky na začiatok, no ide o sumu 20 tisíc eur ročne (bakalárske štúdium trvá tri roky), čo výrazne prekračuje možnosti rodinného rozpočtu. A tu môžeme viacerí pomôcť.  Prostredníctvom dobročinného portálu Doniu je možné dozvedieť sa o Maximovi viac a podporiť ho… Link: https://www.donio.sk/maxim-ma-sancu-studovat-vo-francuzsku

Rozvíjať Maximov talent je náš spoločný záujem, lebo má nadanie a ambíciu hľadať odpovede aj na naše otázky…  Ak môžete, pomôžte!

 

kolektív SOŠ sv. Jozefa Robotníka