Ježiš nám dáva kľúč aby sme mohli znovu žasnúť nad závratnou hĺbkou evanjelia

Liturgické čítania na 29. nedeľu v Cezročnom období nájdete na tomto odkaze.

 

Otázka skorumpovaných sudcov bola aktuálna odjakživa. Aj z tohto sudcovského evanjelia je jasné, že Ježiš  v žiadnom prípade nebol nejaký ideologický snilko. Vyznal v tom najkonkrétnejšom živote. Ešte k tomu mal stopercentný zmysel pre humor. Predstavuje nám sudcu v dákom zapadákove, kde si počínal ako malý boh. Nič si nerobil ani z ozajstného Boha, ani z ľudí. Nechcelo sa mu urobiť ani mäkké f v prospech tých, čo majú len nohy a ústa, hoci Tóra káže brániť práve ich. Napokon i dnes si tí mocnejší vedia vydobyť to svoje aj inou, ako súdnou cestou, na ktorú sú odkázaní práve najzraniteľnejší. Ba z Ježišovho rozprávania presvitá dokonca tragikomédia: ako sa ten, čo sa ani Boha nebojí môže vyľakať pred fackami nejakej bezbrannej vdovy bez muža a zrejme aj bez syna?!

 

Ak chce evanjelista Lukáš niečo dôležité povedať, tak vkladá do svojho úryvku vnútorný monológ niektorej postavy. Tentokrát naň upozorňuje sám Ježiš a dáva nám tak jedinečný kľúč, ako spomedzi množstva  nábožných interpretácií porozumieť tej pravej. Aby sme mohli znovu žasnúť nad závratnou hĺbkou evanjelia. Pričom nám o Bohu Ježiš prezrádza zas čosi viac. Jednak, že vôbec nie je povinný nás vypočuť – na čo veľmi ľahko zabúdame – a tiež, že zvykne akoby meškať a vypočuje nás kedy a ako chce On. Isté je LEN to, že vždy vypočuje každého z nás. Lebo je absolútne dobrý.

 

Na Ježišovu radu o vytrvalosti v modlitbe sme si už zvykli

Pre tých, čo sú v podobnej situácii ako vdovy s partnerom vo večnosti, chce Ježiš zdôrazniť aj neodbytnosť a schopnosť čakať. Na jeho radu o vytrvalosti v modlitbe sme si už zvykli. Ale nie vždy sme rozlúskli skutočnosť, že Ježiš nehovorí: „Ak sa budete modliť s vierou, Boh vás vypočuje hneď, už aj.“ Presnejšie preložený grécky text hovorí, že nás vypočuje zrazu, znenazdajky. Čiže keď to už možno ani nebudeme čakať. A to je zrejme o inom, ako sme si mysleli doteraz. Veď určite sme už veľakrát zažili, že Pána o niečo intenzívne prosíme a už sa za to modlíme len zo zotrvačnosti, no zrazu príde super riešenie. Niekedy nás tak prekvapí, že si ho ani dostatočne neoceníme, lebo už prosíme o tisíc ďalších vecí.

 

Kiež sa nám darí vychutnať Pánove nečakane tvorivé vypočutia a neprejsť ponad ne bez vďačnosti. A budeme mať o motív viac modliť sa bezprestania.

 

Zamyslenie si môžete vypočuť aj ako podcast Audiodivina.

 

sestra Dáša