„Čas stvorenia“ priamo so stvorením. Píše sestra Ali z Košíc

Možno ste to zachytili, ale od 1.septembra 2022 prebieha obdobie s názvom „Čas stvorenia,“ ktoré končí 4.októbra 2022 na sviatok sv. Františka z Assisi, patróna ekológie.

 

Túto výzvu odštartovala za našu komunitu sr. Alenka, ktorá si urobila výstup na Téryho chatu. Bol to čas, kedy vypla hlavu a nechala sa unášať iba krásou hôr a dobrých ľudí, ktorých cestou stretla. O pár dní neskôr sa mladí zo strediska Tri hôrky a Kalvárie spolu so sr. Evicou, a saleziánmi Michalom P. a Jozefom K. vybrali tiež do Tatier ale smerom k Zbojníckej chate. Nezabudnuteľným zážitkom bol zvuk, ktorý počuli, pretože pre niektorých to bol zvuk medveďa a pre iných jeleňa. Vtedy dostali viacerí energiu stúpať rýchlejšie a hlavne ďalej od týchto zvukov. Tiež nemôžeme opomenúť turistiku v nových bielych teniskách a teplákoch.  Jednoducho – učíme sa, ako sa najbližšie obliecť do hôr.

 

Prvé septembrové týždne, kedy nám ešte prialo slnko, sme využívali čas stretiek trávených vonku či už hrami alebo piknikmi. Najbližšie dni sa chystáme s niektorými stretkami odľahčiť prírodu od odpadkov, ktoré sú rozfúkané po ihrisku. Veríme, že týmto činom nielen poslúžime prírode ale aj inšpirujeme ľudí, aby tiež priložili ruku k dielu – či už nerozhadzovaním odpadkov alebo ich uprataním.

 

Lúčim sa s vami citátom od Jacquesa- Yves Cousteau: „Po väčšinu histórie musel človek bojovať s prírodou, aby prežil; v tomto storočí si začína uvedomovať, že aby prežil, musí prírodu chrániť.“

 

AB