Príbeh o boháčovi, ktorý nič zlé nerobí, len si hoduje a nevidí chudáka

Liturgické čítania na 26. nedeľu v Cezročnom období nájdete na tomto odkaze.

 

Príbeh o boháčovi, ktorý síce nič zlé nerobí, len si prepychovo dennodenne hoduje a nevidí chudáka pred svojimi dverami je v celom evanjeliu jedinečný vo viacerých skutočnostiach.

 

Prvou je, že ako jediné v evanjeliu hovorí o priebehu života po smrti. No napodiv  v ňom chýba Boh. Zdá sa, že Abrahám ho iba supluje. Táto skutočnosť napovedá druhú mimoriadnosť tohto Ježišovho rozprávania. Totiž exegéti objavili v starovekej literatúre z Ježišových čias mnohé príbehy o boháčoch a chudákoch po smrti, a to od Egypta až po Grécko. V skratke to znamená, že podobné príbehy sa bežne rozprávali a Ježišovi poslucháči ich dobre poznali. Ježiš chcel rozprávaním jednej z variant zrejme upútať ich pozornosť tým, akú prekvapujúcu pointu do neho vloží on.

Utrápený boháč na onom svete začne myslieť na svojich bratov

To nové, evanjeliové v tomto príbehu začína zmienkou o tom, ako utrápený boháč na onom svete začne myslieť na svojich bratov, ktorí žijú naprázdno presne ako žil on. A aj keď sebe už nemôže nijako pomôcť, má obavy o nich. Poslucháčom všetkých čias tak Ježiš odkazuje, že raz, najneskôr po smrti, príde moment, keď sa otvoria oči každému. Keď konečne s veľkou vážnosťou začne myslieť aj na dobro tých druhých. S tým rozdielom, že potom už pre nich – napriek akokoľvek kreatívnej snahe – nebude môcť nič urobiť.

Možno aj my, ako onen boháč, denne stolujeme v príjemnom ovzduší rodiny či komunity a máme „značkové“ či cirkevné oblečenie, podľa ktorého nás už zďaleka poznajú. Nie je to zlé, len k tomu nesmie chýbať neustály obeh našich darov tela i duše. Lebo zmrazený kapitál osobných možností a schopností pokazí i najhorlivejších. Totiž podľa evanjelia je autentický súcit voči akejkoľvek núdzi našich blížnych jedinou skutočnou tvárou každého z nás, ktorú si vezmeme aj do večnosti. A všetko utrpenie sveta je len na to, aby sme svoju pravú tvár – pri svetle Písma – našli už tu na zemi.

 

Zamyslenie si môžete vypočuť aj ako podcast Audiodivina.
sestra Dáša