Sestry saleziánky: Osem dní v tichu kysuckej prírody, dá sa to!

Saleziánky boli v tichu kysuckej prírody na osem dní. Dá sa to! Duchovné cvičenia z témou encykliky sv. Jána Pavla II Dives in Misericordia sa uskutočnili v Klokočove- Rybárie.

 

Trinásť sestier využilo čas prázdnin, aby sa stretli s Bohom, uvažovali nad témou Božieho milosrdenstva v čase 3.- 10. júla. Ako uviedla sestra Mária Červená: „Duchovné cvičenia sú pre mňa potrebným časom a „priestorom“ na stretnutie sa s Bohom i sama so sebou v tichu. Vždy sa na ne teším, cítim ich potrebu. Nikdy vopred neviem, čo pre mňa počas nich Pán pripravil, ako ma osloví, prekvapí, poteší, povzbudí, nasmeruje do ďalšieho obdobia. Aj za tohoročné som mu veľmi vďačná.“

 

V zariadení Dom Navštívenia sestry prijala rodina Hladových. „Malebné prostredie kysuckých hôr, v ktorom sa nachádza penzión ma očarilo svojou krásou už pre tromi rokmi, keď som si tu po prvýkrát robila duchovné cvičenia. Preto som sa sem vrátila s radosťou aj minulý aj tento rok. Veľmi oceňujem rodinné prostredie útulné ubytovanie a tvorivo pripravovanú stravu, ktoré sme počas nášho pobytu mohli vychutnávať. Moja veľká vďaka patrí zvlášť pani Marianne Hladovej za ústretovosť v našich potrebách a za službu jej milých dcér, ktoré nám spríjemňovali najmä chvíle v jedálni,“ povedala sestra Gabriela Bauerová.

 

Duchovné cvičenia s kazateľom každý rok

Organizačne duchovné cvičenia viedla sestra Mária Svoreňová a kazateľom duchovných cvičení bol salezián Peter Mlynarčík. Okrem prednášok vysluhoval sviatosti eucharistie a zmierenia. „Veľmi ma oslovilo v úvodnej prednáške, že Boh má svoj pohľad na nás život, a počas DC mám dovoliť Bohu, aby som sa pozerala na seba i ja Božími očami. K tomu, aby som to dokázala potrebujem svetlo Ducha Svätého. Okrem toho ma Pán oslovil silno aj cez Žalm 31: Ty si moja sila a moje útočište, pre svoje meno budeš ma viesť a opatrovať. Samozrejme žasnem aj  nad veľkosťou Božieho milosrdenstva. Je také veľké, až sa zdá, že Boh je považovaný za slabocha len preto, že je tak veľmi milosrdný a dobrý, že človek ho niekedy nechápe,“ uviedla sestra Hana Beníková.

 

Počas ticha si niektoré sestry robili púť na pútnické miesto Živčáková. Vo štvrtok sa k sestrám pridala provinciálka Monika Skalová, s ktorou sa sestry rozprávali o živote a svojom poslaní.

 

Saleziánky sa každý rok zúčastnia jedného z ponúkaných termínov duchovných cvičení. Výber je na každej jednej sestre. „Súhra okolností, ako výhodný termín, odporúčané prostredie, kazateľ a to, že sme boli malá skupinka, ma podnietila ísť na tieto duchovné cvičenia. Som veľmi spokojná a vďačná. Téma Duchovných cvičení o Božom milosrdenstve rezonuje v mojom vnútri a sprevádza ma mojim aktuálnym životným míľnikom, ktorým práve prechádzam. Boh je dobrý a jeho milosrdenstvo je večné,“ hovorí sestra Karolína Szelesová.

 

Tento rok čakajú sestry ešte duchovné cvičení v Badíne pri Banskej Bystrici.

 

Dagmara Čepelová