Ježiš sa nám nechá dotknúť v Eucharistii tak naozaj

Liturgické čítania na 2. Veľkonočnú nedeľu cyklus C alebo nedeľu Božieho milosrdenstva nájdete na tomto odkaze.

 

Dvojča Tomáš, podobne ako Peter, milovaný učeník Ján a Mária Magdaléna, spočiatku tiež ostal v tme nevery. S tým rozdielom, že Tomáš pre svoje sklamané nádeje odišiel z učeníckeho spoločenstva. Voči obavám zo židov sa v bezmocnosti zatvrdil a opustil svojich ustráchaných bratov a sestry. Keď sa k nim vrátil, vycítil v spoločenstve radikálnu zmenu. No znova sa radšej zatvrdí, aby predišiel opätovnému sklamaniu. Vzdať sa svojej nevery je ochotný iba ak Vzkriesený splní jeho kritériá. Chce hmatateľného Ježiša, rovnako dotknuteľného ako chcela Mária Magdaléna.

 

Ježiš Tomáša napriek nevere obdaroval. Prekvapivo splnil Tomášove podmienky výzvou, aby rázne vsunul ruku do jeho rán, a tým „ranil“ Tomášovo srdce láskou On. Stal sa pre neho jeho Bohom a jeho Pánom, čo sú najčastejšie oslovenia Najvyššieho v celom Písme. S osobným privlastnením ako keď milá z Piesne piesní opakovane vyznáva: „Milý môj je môj a ja som jeho…“. No Ježiš mu prikáže, aby prerástol svoju podmienečnú vieru.

 

Ježišove rany nás uzdravujú

Ježišove rany, rany trpiacich – ako napríklad i sužovaných na Ukrajine – i naše rany znášané s ním, nás zraňujú uzdravujúco. Potrebujeme sa dotýkať rán, aby sme sa učili milovať a potrebujeme trpieť, aby sme sa stali ozajstnými. Lebo len keď sa v nás prebudí ten najušľachtilejší súcit, spolucítenie s bratom či sestrou, staneme sa zdravšími a veriacejšími. A dostaneme aj to, v čo sme nedúfali. Lebo Ježiš sa nám nechá dotknúť v Eucharistii tak naozaj.

 

Také je milosrdenstvo nášho Boha. Akokoľvek málo veriaci sme, dovolí nám dotýkať sa ho celkom intímne. Pre všetkých Tomášov všetkých čias necháva svoje rany navždy otvorené. A tak nielen Tomáš, ale aj spomínaní učeníci sú naše dvojčatá. Ponúkajú nám paletu ľudských typov, ako sa prepracovať k ozajstnej viere. Ježiš im vyšiel v ústrety aj kvôli nám, aby ich úprimné svedectvo zapísané v evanjeliu pomohlo každému. Aby sme mocne verili, aj keď sme nevideli a boli tak blahoslavení už tu. Veď slovom evanjelia môže Ježiš prejsť aj našimi zavretými dverami, aby svojimi ranami – každého osobne – prežiaril láskou až do špiku kostí.

 

Zamyslenie si môžete vypočuť aj ako podcast Audiodivina.
sestra Dáša