Združenia Domka a Erko pripravili celoslovenskú detskú kampaň Hviezdy do tmy

Bratislava, 13. 04. 2022 – Vojna je tma. Zatienila naše srdcia. Ukrajinským a ruským deťom zatemnila budúcnosť. Možno sme príliš vzdialení od vyriešenia vojenského konfliktu, ale môžeme ukázať blízkosť a nádej tým, ktorí ňou trpia. Preto vzniká celoslovenská detská kampaň Hviezdy do tmy.
Zajtra začína veľkonočné trojdnie, kedy si pripomíname zapretie Pána, jeho mučenie, smrť no i slávne zmŕtvychvstanie. To zažiarilo a svieti aj do dnešných dní. Vďaka Nemu vieme, že láska vždy zvíťazí.

 

Nie sme bezmocní

Pápež František v prvých reakciách na vojenskú agresiu u našich susedov povedal, že ukrajinský ľud je bombardovaný bombami a strachom. A o toto presne útočníkom ide. Aby sme ostali paralyzovaní, aby sme sa báli zhovárať, vytvárať vzťahy a otvoriť sa našim bratom a sestrám. Aby sme ostali v paralýze, izolovaní a tak manipulovateľní. Možno sme vzdialení od vyriešenia vojny podobne ako sú vzdialené hviezdy od zeme. Ale čo môžeme urobiť, je zasvietiť. Zasvietiť nádejou do tmy vojny. Nechceme politizovať a riešiť, čo je čia vina. Všetci sa zhodneme, že ukrajinské, ruské, slovenské a všetky deti na svete si zaslúžia pokojnú budúcnosť. Chceme sa o takú budúcnosť aktívne pričiniť. Chceme byť znamením nádeje.

 

Pripravili sme kampaň pre deti

V spolupráci eRka a DOMKY teda vznikla detská celoslovenská kampaň Hviezdy do tmy. Bude prebiehať v mesiacoch apríl a máj. V čom spočíva? „Deti na Slovensku sa rozhodli, že s úmyslom za pokoj na Ukrajine budú konať skutky lásky, drobné obety a pravidelné modlitby. Toto úsilie znázornia vytvorením hviezdičky. Hviezdičky v rôznych tvorivých formách darujú spolu s povzbudivým odkazom v slovenčine, ukrajinčine, ruštine a angličtine ľuďom z Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú v ich okolí. Následne nahrajú obrázky svojich hviezd so želaním na web hviezdydotmy.sk. Detskými skutkami pre pokoj vo svete chceme ukázať nádej tým, ktorí trpia vojnovým konfliktom na Ukrajine. Detské skutky zažiaria ako hviezdy do tmy na našom spoločnom nebi. Budú symbolom generácie detí, ktorá chce aktívne budovať pokoj a ktorej záleží na bratoch a sestrách pod jedným slnkom.“ Uviedol ku kampani predseda eRka, Juraj Králik.

 

Pridaj hviezdy do tmy

Žiadna obeta, skutok lásky či modlitba sa nestratí. Rozžiarme nimi spoločné nebo v tmavej atmosfére vojny. Podobne ako hviezdy sú symbolom trvalosti – orientovali sa podľa nich moreplavci, tak každý skutok lásky, modlitba či obeta sú trvalými duchovnými stopami v ľudskom spoločenstve. Naše hviezdy môžu osvetľovať cestu utečencov za bezpečím, ale aj vniesť trochu svetla do smútku tých, ktorí vidia v zajtrajškoch len tmu.

„Tak ako vo Veľkonočné ráno zažiarilo Svetlo do tmy, chceme aj my viac žiariť. Chceme šíriť svetlo v tejto tmavej vojne. Keď odovzdáme hviezdičky osobne ľuďom z Ukrajiny v našom okolí spolu s odkazom v ich jazyku, môže zažiariť moment bratstva a porozumenia. Môže vzniknúť MY. Môže začať vznikať niečo nové. Povzbudzujeme vás k vytváraniu nových kamarátstiev,“ povzbudzuje riaditeľka sekretariátu Domky, Mária Grebečiová.

 

Pozvi do aktivity kamarátov, pracuj s deťmi na stretku

Pravý pokoj v nás rastie a dozrieva, ak sa každodenne staráme o poriadok v našom srdci. Pokoj nie je bezstarostná pohoda, ale obnovenie spravodlivosti. Každá generácia si musí pokojnú budúcnosť zaslúžiť svojou aktivitou. Teraz je rad na tebe. Zapoj sa so svojím stretkom, spolužiakmi, súrodencami, susedmi.

 

Ako šíriť nádej

Kampaň nájdete na webe www.hviezdydotmy.sk. V ľavej hornej časti nájdete tri sekcie. Stretká – tu nájdete detailne vypracované témy na jednotlivé stretká (stretnutia spoločenstiev) spolu s cieľom, aktivitou a ďalšími podkladmi.

Pre vedúcich – tu sa nachádzajú námety na správne uchopenie tém.

Ako na to? – v tejto sekcii nájdete presný návod ako postupovať pri aktivite vytvorenia hviezdy na nebo.

 

 

O kampani

Autormi kampane Hviezdy do tmy sú:

eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí

Domka – Združenie saleziánskej mládeže

Cieľ kampane: Ukázať nádej v čase vojny a aktívne sa starať o pokoj.

Cieľová skupina: Deti na Slovensku

Reakcia: Pridaj hviezdy do tmy.

Problém: vojna; Ukrajinci sú utláčaní bombami a strachom. Môžu deti niečo urobiť s vojnou?; Každá nová generácia sa musí usilovne starať o pokoj

Empatia: čo prežívajú na Ukrajine? Môže to prísť k nám? Myšlienka o bratstve z Fratelli tutti. Vedenie k proaktívnemu prístupu, ak tu chceme nažívať v pokoji, nedá sa to autopilotom.

Postup:

  1. Urob skutok lásky, nejakú obetu alebo sa pomodli s úmyslom za pokoj pre Ukrajinu.
  2. Vytvor hviezdičku.
  3. Podaruj hviezdičky niekomu z Ukrajiny, kto sa nachádza v tvojom okolí. K tomu si môžeš vytlačiť letáčik s odkazom pre obdarovaných v ukrajinčine, ruštine, angličtine a slovenčine.
  4. Odfoť hviezdičky a pridaj fotku do galérie nášho neba.
  5. Pozvi do tejto aktivity ďalších kamarátov.

 

Mgr. Terézia Piknová,

PR & office manažérka

Domka – Združenie saleziánskej mládeže