3. deň deviatnika k don Boscovi: „Keby mu Covid-19 zatvoril oratórium, zobral by si loptu a išiel by na sídlisko a hral sa s mladými tam.“

Otázky sme položili aj saleziánovi ponovicovi Petrovi Gáborovi a animátorovi z Dubnice nad Váhom Jurajovi Bartošovi. V ich odpovediach si môžete prečítať nový pohľad  na don Bosca, zážitok s ním, aj čo by don Bosco robil dnes. Aktuálne máme 3. deň deviatnika k don Boscovi

 

Čo na don Boscovi obdivuješ?

Peter: Asi najviac na ňom obdivujem celoživotný dialóg, ktorý viedol s Bohom. Jeho každodenné snívanie spolu s Bohom, pýtajúc sa ako môže dnes, nanovo a ešte väčšmi urobiť zo svojho života dar pre druhých.

Juraj: Na don Boscovi obdivujem jeho preventívny systém, ktorý začal praktizovať, pretože ním hľadal spôsob, ako predísť nevyhnutným trestom, a to tým, že chlapca umiestnil do prostredia, kde mu je dobre, aby zo seba vydal to najlepšie, čo v ňom je. A tento systém dodnes funguje v strediskách a nie len tam, ale inšpirovali sa ním aj niektoré rodiny. Okrem toho na don Boscovi sa mi páči, že si vždy našiel čas na svojich chlapcov.

 

Máš s don Boscom nejaký špeciálny zážitok?

Peter: Rozhodne mám. Stretol som ho v saleziánoch, ktorí ma mali radi, v ktorých pohľade na mňa som zahliadol dobro, ktoré som ja často vidieť nedokázal. Ba dobro, ktoré vo mne ešte ani nebolo, do ktorého som zatúžil dorastať. Odvtedy túžim, aby som sa aj ja dokázal takto pozerať na druhých.

Juraj: V roku 2013 cestovali relikvie don Bosca po Slovensku, ja som vtedy študoval strednej škole u saleziánov v Žiline. Relikvie sa na škole zdržali o trochu dlhšie ako mali, pretože auto s urnou don Bosca malo technický problém a mal som tú česť ako jeden z mála opravovať jeho prevozné auto.

 

Čo by podľa teba don Bocco robil dnes?

Peter: To čo robil celý život – sníval s Bohom o šťastí mladých

Juraj: To je ťažká otázka, ale myslím si, že keby videl toľko mladých ľudí v baroch po večeroch, tak by chodil za nimi, pokúšal sa ich odtiaľ dostať alebo by tam s nimi niečo hral. A keby mu Covid-19 zatvoril oratórium, zobral by si loptu a išiel by na sídlisko a hral sa s mladými tam.

 

 

Modlitba k donovi Boscovi 

Svätý Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, ty si toľko pracoval pre spásu duší;

buď nám vodcom, aby sme hľadali svoje duševné dobro a spásu blížneho.

Pomáhaj nám plniť si dobre svoje povinnosti, premáhať náruživosti a ľudské ohľady.

Nauč nás milovať sviatostného Spasiteľa, Pannu Máriu Pomocnicu a Svätého Otca, rímskeho pápeža.

Vypros nám šťastnú hodinu smrti, aby sme prišli k tebe do neba.

Amen.