Deň Vianoc na ktorý sa čakalo tri roky! píše sestra Slávka z Baku

Prišiel vytúžený deň, deň  Vianoc na ktorý sa čakalo nie niekoľko mesiacov, ale tri roky. Áno Vianoce slávime každý rok, ale tieto Vianoce 2021 sme okrem narodenia Pána slávili aj znovuzrodenie troch mladých kresťaniek pre večný život, ktorým sa kvôli pandemickej situácií predlžila príprava na sviatosť krstu. Všetky tri boli moslimky. Ani jedna nemala otca, buď zomrel, alebo odišiel. Všetky tri boli už dospelé, pracujúce a popri tom študujúce na univerzite. K ich rozhodnutiu stať sa kresťankami a prijať na seba všetky záväzky, ktoré s tým súvisia im pomohli aj ich kamaráti, ktorí boli buď horlivými kresťanmi, alebo ich jednoducho pozvali do katolíckej cirkvi.

 

Čo ich fascinovalo v katolíckej cirkvi, bola vzájomná láska a pozornosť na druhého človeka, akoby všetci boli bratmi a sestrami. Počas ich prípravy im stále niečo skomplikovalo ich cestu za Kristom a tak boli nútené často meniť deň a čas prípravy/ raz to bola práca, kde im menili služby, raz príbuzný, ktorí neboli kresťania, inokedy univerzita a nakoniec pandémia/ nehovoriac o vnútorných bojoch a víťazstvách, ktorými museli prejsť a taktiež premeny zmýšľania vo vzťahu k Bohu.

 

Pred krstom ešte jedna nepríjemnosť

Deň pred krstom jednej  z nich sa prihodila nepríjemná situácia.  Jej  mama  bola v nemocnici, lebo sa priotrávila hríbmi  a jej stav sa tak skomplikoval, že vyzeralo, že neprežije. Kvôli zhoršenému stavu mamy musela zostať pri nej v nemocnici. Ona, ktorá sa najdlhšie pripravovala zrazu nemohla prísť na deň svojho krstu. No nakoniec modlitbami nás všetkých sa stav mamy zlepšil a ona mohla prísť a byť na svätej omši, kde bola pokrstená.

 

Na obed o jednej hodine začala slávnostná svätá omša z Narodenia Pána, ktorú celebroval otec biskup Vladimír Fekete.  A pri tejto svätej omši sa vo sviatosti krstu znovuzrodili tri božie dcéry Stefania, Benedikta, Mária. Zároveň prijali aj sviatosť birmovania a Eucharistie. Svätá omša napriek rôznym pandemickým opatreniam a obmedzeniam mala slávnostný charakter. Radosť z narodenia Pána sa spojila s radosťou troch nových kresťaniek. Sú na začiatku svojej cesty za Ježišom a ich viera, aby rástla viac a viac potrebuje aj naše modlitby. Ak si teda náhodou spomeniete, môžete nejakú tu modlitbu za nich vyslať.

 

sestra Slávka Butková