Spomienky na leto. Píše z Baku sestra Slávka…

Tento rok naše tábory nabrali inú formu kvôli Covidovým opatreniam. Namiesto pobytového tábora sa deti z PAD zúčastnili dvoch výletov. Jeden tradične na chatu k moru, nakoľko more na tábore nemôže chýbať. Druhý do hôr, spojený s návštevou hvezdárne. Bolo to pre nich veľmi vzácne, pretože všetci z nich tu boli prvýkrát. Jedna účastníčka sa vyjadrila, že sa jej po 16. rokoch splnil tento sen.

Teenegerská skupina mladých z kostola, ktorí sa nazývajú „Puberťáci za pravdu“ prežila pekný týždeň na chate pri mori. Popri tom navštívili aj neďaleký ekopark so zoologickou záhradou a športovým areálom. Nechýbal slávny „šašlik“ (grilovačka) a prišlo aj prekvapenie. Sestra direktorka napiekla šišky, obľúbenú pochúťku celej skupiny. Všetky sa zjedli a bol po nich dopyt aj neskôr.

 

Historická vizitácia saleziánov a saleziánok

V júli sme zažili historickú udalosť. Provinciál SDB a provinciálka FMA sa stretli v Baku a po niekoľkokrát plánovanom príchode, aj skutočne prišli. Našu sestru Moniku sme hneď v ten deň vzali na chatu k moru. Spolu sme tu strávili krásne chvíle pri stolovaní na dvore, kúpaní sa v teplom mori a po chate sme navštívili jednu egyptskú rodinu. Dievča z tejto rodiny nás totiž pozvalo na oslavu svojich narodenín. Ochutnali sme typické egyptské špeciality (ako lengevi), a tiež sme sa dorozumievali piatimi jazykmi (arabsky, anglicky, slovensky, azerbajdzansky a rusky). Na záver sme sa spoločne pomodlili večerné chvály.

 

Vyvrcholením vizitácií bol spoločný výlet komunít SDB a FMA, do národného parku Altı Ağac. Cestovali sme naším výhodným ekonomickým autom (za málo peňazí veľa ľudí i kilometrov), ktoré si okrem našej direktorky vyskúšal aj provinciálny ekonóm saleziánov. Podarilo sa nám  ho tento rok kúpiť z jedného projektu.

 

Čas pobytu s predstavenou a bratmi zo Slovenska ubehol rýchlo a nastal moment odchodu. No zistili sme, že spolu nepoletíme. Naše letenky boli na ranný let a Monika s bratmi leteli na obed. Takže náš byt zamykala Monika provinciálka. Už len kľúče mohla odovzdať Panne Márii ako Matka Mazzarellová.

 

Po oddychu na Slovensku s našimi príbuznými a známymi sme celý náš pobyt ukončili vzácnym stretnutím. Nie bežným a hocijakým, ale so samým svätým otcom. Poprosili sme ho o modlitby za túto misiu v Azerbajdžane.

 

Naša komunita dostala dar v podobe novej sestry do komunity zo Slovenska. Je ňou sestra Lívia, ktorá už s nami cestovala naspäť do Baku. Niekoľkohodinové medzipristátie sme mali v Turecku, kde sme vyskúšali miestne špeciality. Potom v Baku nás vítali brat Marián spolu s azerbajdžanským chlapcom Ulvim s krabicou plnou granátových jabĺk.

 

Sr. Slávka Butková