Zážitky z rožňavského leta rozpráva sestra Matilda

Slnečné dni vystriedal dážď a nízke teploty, ktoré nám pripomínajú, že leto s aktivitami, oddychom pomaly vkladáme do kolónky Spomienky. A ako sme leto prežili my sestry v Rožňave? Čítajte!

 

Začiatok leta sa niesol v znamení plánovania a realizácie denného tábora Križiaci na ceste. Mladí sa rozhodli putovať s deťmi a križiakmi do Svätej zeme, kde ich poslal pápež Urban II, aby ju ochránili pred Saracénmi a obnovili jej slávu. Hlavného hrdinu Godfreya na tejto dobrodružnej ceste povzbudzoval a usmerňoval sv. Jozef, ktorý sa mu zjavoval vo snách. Od rodičov sme  počuli veľa povzbudivých slov a pochvál, keď sa zdieľali čo všetko sa dozvedeli o programe od detí. Našich mladých to povzbudilo pripravovať ďalšie  podujatie.

 

Animátorky nachystali niekoľkodňový pobyt dievčat na chate Doboška pod Volovcom.  Pre naše puberťáčky  pripravili program o neskrotnej rebelke Meride a jej konflikte s mamou. Nakoniec sama Merida spoznala, že  nielen mama sa má zmeniť, ale aj ona si musela priznať svoje chyby. A dokázali to i dievčatá počas ticha, ktoré im bolo dopriate.  Ich pobyt nebol len o Meride, ale i o odvahe byť na chate v lese, kde nie sú vymoženosti ako vodovod, elektrika,…

 

Aby animátorom nebolo ľúto,  ich chata sa niesla v znamení na život a na smrť. A bolo to tak i neplánovane. V prvú noc sa ich pobyt v lone prírody počas silnej búrky presťahoval do priestorov chaty, kde počas dňa pri krbe sušili svoje veci, spacáky,… Nedali sa odradiť a vo výcviku odvážnych bojovníkov pokračovali ďalšie štyri dni. Ešte raz ďakujeme biskupskému úradu za bezplatné poskytnutie chaty a vojakom z rožňavskej posádky za vodu, ktorú nám tam priviezli.

 

Aktivity s deťmi striedali duchovné cvičenia nás sestier a mladých

Tento rok sa mladí utiahli do ticha chaty v Lesnom, kde popri slovách don Imra,  v ktorých uvažovali o udalostiach po zmŕtvychvstaní Pána Ježiša,  počúvali i Jeho jemné oslovenia.

 

Tie začula i naša sestra Fany. Od provinciálky, že zmení komunitu a presťahuje sa do Rožňavy a zároveň ho počúvala počas prípravy na večné sľuby, ktorá vyvrcholila v poslednú augustovú nedeľu. Táto udalosť v jej živote ju napĺňa radosťou a vďačnosťou  za všetkých ľudí a situácie, cez ktoré si ju Pán Boh viedol. Ako spomenul na kázni aj don Peter Jacko SDB – Rozpamätajte sa, že Boh vás nikdy neopustí a váš život, udalosti, ľudia v ňom, sú niťou JEHO LÁSKY. Radostnej udalosti večných sľubov v Trnave sa aktívne zúčastnili pozorne ju sledovali  aj mladí z oratka.

 

sestra Matilda

Foto: fbdomka&lauraroznava