Od vychovávateľa a sociálneho pedagóga až k lídrovi projektu Za pokladmi Slovenska. Rozhovor s Juri Šimkovičom

Rozprávali sme sa s Juri Šimkovičom, zakladateľom občianskeho združenia Cakumprásk, autorom kníh Naivná pedagogika z praxe a Malá knižka veľkej pomoci, Camp manažérom v občianskom združení Hemisféra, speakerom na rôznych konferenciách a workshopoch.  V súčasnosti je aj nositeľ vízie myšlienky Za pokladmi Slovenska.

 

Ako si tak v skratke, od vychovávateľa a sociálneho pedagóga prešiel až k lídrovi projektu Za pokladmi Slovenska?

Ono je to jednoduché, človek si svoju víziu dokáže vytvoriť veľmi rýchlo, ale samozrejme aj veľmi zložito. Ja som začal pracovať v školstve už po bakalárskom stupni na vysokej škole. Postupne som sa dopracoval k tomu, že som robil športového manažéra v občianskom združení Benitim. Chcel som sa však naspäť vrátiť do školstva a popri tom mať nejakú inú aktivitu. Založili sme si občianske združenie. Je to úplne jednoduché, človeku stačí 66 eur a myšlienka, ktorú dá dokopy a spíše.

K projektu Za pokladmi Slovenska, tá cesta bola dlhšia. Raz sme s kamarátom Freďom za jeden školský rok prešli 91 hradov, kde sme nič Slovensku nepriniesli, ale celkom sme sa zabavili. Bol to taký trošku ego trip. Už sme rozmýšľali, že občianske združenie asi padne a každý pôjdeme svojou cestou. Ako keby na záchranu sme si povedali, že pôjdeme na hrady a zámky ešte raz. Budeme mať k tomu tím ľudí a budeme makať na tom, aby sme priniesli niečo pozitívne.

Prvý plán bol na každý hrad priniesť nejakú osobnosť zo Slovenska, ktorý robí nejaký menší projekt, vytvoriť s ním krátku talk show, nejaký umelecký program. To sme si následne zhodnotili, že kvôli počasiu to nepôjde, a tak sme začali túto víziu rozvíjať ďalej. Do toho prichádzal tím ľudí, ktorí dávali svoje nápady. Nakoniec vzniklo veľmi pekné dielo, ktoré ťaháme spolu. Väčšinou v tíme je 10- 15 ľudí. Postupne sa rozrastáme, aby sme v lete 2021 mohli 30 dní kráčať, prejsť 100 hradov a rozpovedať 200 príbehov.

 

Na projekte sa teda podieľajú aj mladí dobrovoľníci, vidíš v tom nejaký špeciálny zmysel?

Mňa veľmi zaujíma svet mladých ľudí a v podstate vždy sa mi lepšie pracovalo s tými väčšími deťmi, ako s menšími, lebo sa s nimi vždy dalo o niečom porozprávať. Tento môj tím je špecifický tým, že väčšina ľudí navštevuje strednú alebo vysokú školu a svoj voľný čas boli ochotní venovať takémuto projektu. Tým, že projekt je celoslovenský, bude trvať 30 dní, tak tá príprava naozaj si vyžadovala veľa času. Už od septembra 2020 sa na tom podieľame. Máme pravidelné týždňové porady, na ktorých si hodnotíme, kto na čom pracuje, ako mu to ide a kam sa projekt posúva.

Vidím v tom veľký zmysel, že toto sú ľudia, ktorým vo firmách veľký šéfovia nedávajú veľmi šancu. Mnoho ľudí keď vyjde stredné školy a hľadajú si prácu, sa sťažujú, že všetci chcú päť rokov praxe v odbore a podobne. Ja som sa rozhodol dať šancu týmto ľuďom, aby mohli ukázať tie svoje silné stránky v projekte a teda spolu sme sa o nich aj rozprávali. Každí si našiel to svoje miesto, svoju zodpovednosť a robí tú svoju prácu čo najlepšie ako vie. To je pre mňa veľký zmysel, vidieť mladých ľudí, ktorí sú tak odvážni, že idú do takého projektu vo veku, kedy ja by som do toho asi vôbec nešiel. Je to pre mňa inšpirujúce a stále sa cítim taký mladý, keď spolu s týmito ľuďmi chystáme tento projekt.

 

Pre koho je tento projekt prednostne určený a čo ponúka mladým?

Je určený pre všetkých ľudí. Chceme naozaj zachytiť každú skupinu, či sú to partie mladých ľudí alebo sú to rodiny s deťmi. Do rodín samozrejme patria aj starí rodičia. Chceme vytvoriť program tak, aby si v ňom každý našiel tú svoju časť. Turisti si nájdu hrady, na ktoré bude treba spraviť výšľap. Rodiny s deťmi si užijú najmä hrady, ktoré budú pohodovejšie, kde sa viac dovezieme autom. Ľudia, ktorí sa zaujímajú o nejaké projekty si nájdu večerné talk show. Tí, ktorí majú radi umenie, nájdu si umelecké programy večer. Keď je niekto kombinácia tohto všetkého, tak sa nájde v celom projekte

Mladým v mojom tíme ponúka možnosť osobného rastu aj toho profesionálneho. Ostatným mladým chceme ponúknuť inšpiráciu od ľudí, ktorí nie sú až tak starší od nich a dokázali vypracovať či už úspešné firmy alebo svoj úspešný projekt. Chceme poukazovať na tie dôvody prečo vôbec ľudia, robia to, čo robia, prečo veria svojej myšlienky. Prečo chcú, aby na Slovensku sa naozaj žilo lepšie. V podstate chceme ukázať aj to, že my všetci ľudia zo Slovenska, či už mladí alebo starí, môžeme byť naozaj vďační za to, čo tu máme a čo nám naša krajina ponúka.

 

Prečo je podľa teba dôležité poznať svoju kultúru a prečo zrovna hrady?

Začnem od konca. Hrady je dôležité poznať, lebo vďaka nim tu aj sme, vďaka všetkému, čo sa stalo v našich dejinách. Teraz, keď cestujem po Slovensku, som prekvapený, že toľko vecí sa dozvedám práve od ľudí, ktorí pôsobia na hradoch. Dejepis na základnej a strednej škole mi nedal toľko, ako 20 dní cestovania po Slovensku a rozprávania sa s ľuďmi, ktorí sa o tieto budovy starajú.

Myslím, že keď ľudia na Slovensku pochopia našu kultúru, prestanú bojovať s tým, že folklór je zastaralý, nudný a uvidia, ako ľudia kedysi žili, čo všetko nám tu nechali. Môžeme sa stať tými, ktorí budú prezentovať svoju krajinu pozitívnejšie. Toto by som si veľmi prial, aby som stretol zahraničných turistov, ktorí povedia, že vy Slováci ste naozaj hrdí na to, čo máte. Keď sa prídu o tom presvedčiť do našej krajiny tak povedia: Áno máte byť na čo hrdí.

Je dôležité poznať kultúru, poznať hrady zámky. Ale nielen hrady a zámky, lebo projekt Za pokladmi Slovenska nemá vo svojom názve ani hrad, ani zámok, má to možno v nejako podnázve tohoto prvého ročníka. Chceme pokračovať s nejakým spoznávaním Slovenska ďalej, poznať krásne tiesňavy, jazerá, možnosti na kultúru, umelecké vyžitie, na čokoľvek. Slovensko má naozaj veľmi veľa pokladov, či už sú to budovy, príroda. Tiež to môžu byť ľudia, ktorí sa starajú o to, aby sme tu mali čisto, pekne, aby sme mali informácie, ale aj ľudia, ktorí budú tými osobnosťami vo večerných talk show.

 

Aké vízie má projekt Za pokladmi Slovenska do budúcnosti?

Vízií má veľmi veľa. Každý rok chceme robiť nejaké poznávacie akcie, do ktorých sa ľudia budú môcť voľne ku nám pridať, inšpirovať sa. Chceme robiť networking, to znamená spájať, prepájať ľudí, lebo to je niečo, čo nás doviedlo aj k tomuto projektu. Ten sa pozná s tým, ten zase s iným a spoločne vieme tvoriť krásne priateľstvá a podporovať sa v tom. Postupne vieme prísť do toho stavu, ktorý na Slovensku ešte nie je. Vieme vyjadriť akýkoľvek svoj názor bez toho, aby nás druhí ľudia odsúdili, hádali sa s nami a len sa snažili nám argumentovať.

Hlavná vízia projektu Za pokladmi Slovenska do budúcnosti, aby sme začali medziľudské vzťahy brať trošku vážnejšie a snažili sa ich budovať pozitívnejšie. Aby mladí sa radi rozprávali so staršími. Aby starší konečne zakopali tú dlhoročnú myšlienku, že tá ďalšia generácia je hrozná, že sú nevychovaný, lebo toto pochádza už z dávnych čias nášho ľudstva. Myslím, že nejaký jeden z tých gréckych filozofov to povedal ako prvý a ono sa to koluje stále ďalej.  Chceme ľudí inšpirovať, túžime, aby sa ľudia mohli medzi sebou spoznávať, aby mohli navzájom diskutovať, aby sme sa viedli k spoločnej výchove, vzájomnej úcte, aby nám tu na Slovensku bolo krajšie.

 

Ako budete vízie realizovať?

Víziu budeme realizovať prostredníctvom hradného škriatka pre deti materských a základných škôl a animačnými programami. Skúsenosť, ktorú máme pri tvorbe tohto projektu chceme odovzdať aj organizáciám, ktoré pracujú s ľuďmi, ako si nadstaviť nejaké tie firemné procesy a rozdeliť úlohy. Realizovať workshopy, ako sa možno v nich podporovať a povzbudzovať, namiesto kontrolovať. Motivovať ľudí k tomu, aby spoznávali Slovensko.

Môj sen je predstava toho, že dieťaťu, ktoré ma do určitého veku bude brať, chcem vštepiť krásy Slovenska. Vďačnosť za to, že som Slovák, za všetko, čo tu mám. A či už tu zostanem alebo pôjdem do zahraničia, budem hrdý na to, že som Slovák, Slovenka.

 

Článok vznikol ako prepis podcastu od sestry FMA TALK. Projekte Za pokladmi Slovenska môžete sledovať aj na ig zapokladmislovenska. Viac informácií nájdete aj na webe zapokladmislovenska.sk.

 

Foto: fb jurisimkovic