Účastníčka kurzu GPS Beáta: „Je to naozaj nádherne strávený čas, plný inšpirácií, zamyslení a poznávania!“

Počas dvoch víkendových dní 9.-10. apríla sa opäť uskutočnil online GPS kurz pre absolventky 1. a 2. stretnutia. Pripravili sme pre Vás rozhovor s jednou z účastníčok Beátkou. Začítajte sa do jej príjemných, pútavých a osobných odpovedí.

 

Beátka, tento kurz GPS bol pre absolventky 1. a 2. kurzu. Prečo si sa rozhodla opäť sa prihlásiť?

V prvom rade preto, že som takúto možnosť vôbec dostala, za čo som nesmierne vďačná. Ak by kurz tentoraz nebol online, bolo by celkom náročné zúčastniť sa ho. No jedným z hlavných dôvodov bolo aj to, že je to naozaj nádherne strávený čas, plný inšpirácií, zamyslení a poznávania. Predchádzajúce kurzy boli nesmierne zaujímavé, plné krásnych myšlienok, dôležitých tém a úžasnej spoločnosti. Som v období, kedy spoznávam svoje duchovné povolanie a chcem ho nielen rozoznať, ale aj ďalej rozvíjať a byť tam, kde ma pozýva Boh. Keď mám možnosť veľmi rada navštívim takéto podujatie, najmä ak nás všetkých spája viera v Boha. Zároveň ma k tomu vždy popoženie aj túžba stále sa posúvať a učiť niečo nové, duchovne rásť, budovať priateľstvá a z nejakej časti jednoducho zvedavosť.

 

Viem, že si patrila aj do tímu, dievčat, ktoré spolu so sestrami pripravovali obsah kurzu, aké to bolo takto spolu tvoriť?

Veľmi som sa na to tešila a bola som rada, že môžem prispieť svojím pohľadom a nápadmi. Tiež som mohla vidieť, čo všetko sa za GPS kurzom skrýva. Keďže sestry pripravujú veľa zmien, tak sme sa mali čomu venovať. Verím, že sme im pomohli v rozhodovaní ako a čo zorganizovať. Ja som veľmi tvorivá duša a páčili sa mi ich nápady. Bolo mi cťou pomáhať s prípravou a aspoň svojou troškou prispieť k dielu. Ak by som mohla ešte s niečím pomôcť, tak veľmi rada. Najmä s grafikou a inými kreatívnymi úlohami.

 

Poďme teraz už priamo na dva dni vášho online stretnutia dievčat, čo ste robili a aké boli?

V piatok sme sa stretli a uvítali. Boli sme oboznámené s tým, ako bude kurz prebiehať a na úvod sme sa pozdieľali v skupinkách. Bola nám tiež prezentovaná téma rozlišovanie, dá sa povedať, že také zhrnutie všetkého a rady. Taktiež sme si vypočuli aj svedectvo o rozlišovaní. V sobotu sme začali spoločnou rannou meditáciou, čo sa mi veľmi páčilo. Mňa zaujali tieto myšlienky: Ježiš dáva lásku, ktorá je totálna a žiada srdce, ktoré je nerozdelené. Prijíma nás takých akí sme. On nepredáva, neponúka, nerobí reklamu, ale rozdáva sa. Dáva všetko a žiada všetko.

Nasledovala prednáška o Eucharistii, kde bol spomenutý aj nedávno blahoslavený Carlo Acutis, ktorý bol veľmi mladým a horlivým ctiteľom eucharistie. Potvrdzujú to aj jeho slová: Eucharistia je diaľnicou do neba. Dávali sme si odporúčania na knihy, videá i články, ktoré by nám priblížili viac tajomstvo svätej omše. Vypočuli sme si aj svedectvo o službe  od hostky Veroniky Rendekovej, ktorá bola dobrovoľníčkou na rok v Afrike. Počas dobrovoľného programu sme sa venovali témam ako Sme také, aké sme, Čo ma drží nad vodu, z tej sme si odniesli aj pekne poskladanú loďku z papiera, a time management, kde sme sa pozdieľali ako sme na tom s plánovaním. Po všetkom programe sme mali možnosť pozhovárať sa so sestrami, čo som si nenechala ujsť.

 

Čo ťa najviac oslovilo?

Najviac sa mi páčilo svedectvo Veroniky o dobrovoľníctve a službe. Porozprávala nám o tom ako to videla a prežívala a čo si uvedomila. Spomínala, že veľmi dôležité sú vzťahy, s čím sa stotožňujem. Veľmi sa mi páčila jej myšlienka, že na misiu alebo ísť do služby nemá byť naším cieľom, ale že ak prijmeme toto volanie a budeme nasledovať svoje srdce, že sa nám otvoria ďalšie dvere. Čo bolo spomenuté aj v niektorej z prednášok: Robiť to, čo je blízko môjmu srdcu a Boh sa postará. Povzbudili ma aj iné myšlienky: Ježiš chce od každého človeka predovšetkým priateľstvo, budovanie vzťahu. Ježiš je chlieb života. Božie povolanie otvára človeku najväčšie šťastie, aké sa na tejto zemi ponúka. Samozrejme, krásnych myšlienok bolo naozaj veľa, ale tieto mi tak utkveli v hlave.

 

A ako to bude pokračovať ďalej s GPS kurzom u teba? Máš aj nejaké informácie, čo organizačný tím do budúcna chystá?

Ešte neviem ako budem všetko popri štúdiu stíhať, ale ak by som mohla, rada by som sa ho ešte raz zúčastnila. Určite ho odporúčam každej žienke, ktorá ešte nevie aké je jej povolanie. Avšak pozor na to, že tento kurz jej nepodá jasnú odpoveď, na to musí prísť sama, kurz ju však môže nasmerovať. Alebo aj takej, ktorá sa potrebuje utvrdiť vo svojom povolaní. Nasledujúci rok sa môžu účastníčky tešiť na zaujímavé témy. Bude to rok počas, ktorého sa budú venovať poznávaniu povolania, sebapoznávaniu a prehĺbeniu svojho vzťahu s Bohom. Ak by kurz tentokrát nebol online, ale naživo, čo si sestry veľmi želajú, určite by to bolo osobnejšie. Viac by sa tam účastníčky spoznali. To však záleží od situácie. Ja osobne si myslím, že každý kurz bol niečím výnimočný a obohacujúci. A každým ďalším kurzom aj čoraz lepší, keďže sa sestry veľmi snažili a postupne nazbierali aj viac skúseností, za čo im patrí veľká vďaka.

Nepamätám si všetko o čom sme sa rozprávali, že by chceli do budúcna zorganizovať, no teším sa na výlet alebo duchovnú obnovu, ktorej by sme sa mohli zúčastniť. Konečne by sme sa videli aj naživo a nielen takto zo svojich izieb cez obrazovky. Rozhodne sa majú na čo tešiť aj budúce účastníčky. Myslím, že skvelým nápadom je aj komunikácia mimo kurzov a či už bude kurz naživo alebo online, jednoducho si dať medzi kurzami online hovor na bližšie spoznanie sa a zdieľanie. Dobrovoľný program bude tiež stáť za to.