O fantasy knihách Brandona Sandersona, hovorí sestra Andy

Pozrieme sa dnes na zúbok slávnemu a momentálne veľmi populárnemu americkému autorovi fantasy literatúry pre mladých Brandonovi Sandersonovi. V texte si najprv si povieme o autorovi a o jeho žánroch, potom čo sa mne najviac páči na jeho knihách. Budeme sa venovať morálke,  hodnotám v jeho literatúre a viere. Pozrieme sa na to, čo to so mnou robí, keď čítam jeho knihy. Nakoniec si aspoň trošku povieme o jednom z jeho diel.

 

Osoba Sandersona

Prečítala som si zopár biografií, videla som ho „naživo“ na YouTube a povedala by som, že je to úžasný chlapík, urobil na mňa veľký dojem. Je ženatý, má troch synov a knihy píše už od vysokej školy. Prvú knihu mu vydali až po vyše desiatich rokoch tvorby, a predstavte si, on mal stále tú vytrvalosť a nadšenie písať niečo nové, vymýšľať parádne veci. Od vydavateľov stále dostával nie. Potom sa to prelomilo a stal sa najobľúbenejším autorom fantasy literatúry.

 

Aké má Sandarson rád žánre, ako píše?

Jasné, že je to fantasy! Má tam veľmi bohaté prvky fantastiky, má veľmi dobrú fantáziu a všeličo vymyslí. Veľmi dobre sa to číta. K tomu je to aj sci-fi, akčné, kriminálne, detektívne. V knihách väčšinou nechýba romantika a vie z toho urobiť taký krásny mix, taký kokteil. Človek sa potom len zabáva, vzdeláva a vytešuje z toho všetkého.

 

Musím povedať aj o jeho obľúbenej úchylke. Zoberie nejakú známu fantasy a pretočí jej námet akoby úplne naopak. Napríklad v Harry Potterovi je malý chlapec, ktorý ani nevie, že je čarodejom a zrazu sa ním stane a je veľmi talentovaný čarodej. On vo svojej knihe to má zase naopak. Niekto tak túži mať tú vlastnosť, stať sa niekým a nič a čo s tým potom ďalej? Alebo v Pánovi prsteňov Frodo príde po dlhej ceste, zachráni planétu, celú krajinu, všetko, zachráni svet. Hodí prsteň do plameňa (dúfam, že to nebol pre niekoho spojler). Ale čo keby sa stalo, že Frodo príde a zlyhá? Práve na tomto koncepte je postavený jeden jeho román, celá séria románov, že ako by vyzeral svet, keby sa vychádzalo z tohto, že hrdina zlyhal alebo niečo zlyhalo. A čo sa bude diať ďalej? Zaujímavé!

 

Čo sa mi najviac páči?

Keď čítam jeho knihy, mám pocit, že dobre využívam čas. Keď som čítala Trón zo skla a podobne, bola to pre mňa zábava, relax. Tým, že som to čítala v origináli, posúvala som sa v angličtine a to bolo dobré. Ale keď čítam Sandersona, mám pocit, že sa mi rozvíja imaginácia, logika. Prináša veľmi zaujímavé myšlienky, vyťahuje veľké témy bez pátosu, čo sa mi veľmi páči. Tiež sa mi páči ako filozofuje. Dovolí si popri tom akčnom deji aj nejakú tú filozofickú pasáž, čo mám veľmi rada.

 

Čo sa týka morálnych hodnôt, sú okej. Len toľko by som povedala, netreba to riešiť. Ak to chcete čítať, nemusíte sa báť toho, že budete musieť rozmýšľať, či je hrdina odmenený za to, keď robí zlé veci, lebo nie je. Páči sa mi vývoj postáv, že hlavný hrdina prejde od pomsty k naplneniu snov. Tiež sa mi veľmi páčilo, že keď si Sanderson vybral ako hlavnú hrdinku dievčenskú postavu, mal na to poradkyňu. Nehral sa na frajera, že vie o všetkom, čo také dievča prežíva, nechal si do toho kecať. Takáto pokora človeka vždy poteší.

 

A potom viera. Je to silný prvok v každej knihe, ktorú som od neho doteraz čítala. Čítala som ich šesť. Píše o nej tak, že neurazí ani neveriacich, ani gnostikov, ani katolíkov. Je to veľmi inšpiratívne a páči sa mi, na čo má odvahu. Zosmiešňuje, alebo tak paroduje, kritizuje náboženský fanatizmus a pokrytectvo a to sa myslím nachádza v každom náboženstve, či už sú ľudia mormóni a myši alebo katolíci a moslimovia. Tieto nešváry sa tam vždy nejako vyskytnú a to sa mi páči, lebo najvášnivejším kritikom pokrytectva bol podľa mňa Ježiš Kristus. Sanderson na to ide takýmto „Ježišovským“ štýlom.

 

Čo to so mnou robí, keď čítam jeho knihy?

Predstavte si, ja som plná energie, nápadov, kreativity a riešení, lebo to z jeho hrdinov ide a na mňa sa to chytá. Keď čítam jeho knihy, som pozitívne naladená.

 

Stalo sa nám v komunite, že sa pokazila jedna väzná žalúzia a hrozilo, že zostaneme zatemnené celý deň a celé dni, lebo kto by nám to teraz v lockdowne prišiel opraviť. Tak nejak som sa na to pozrela, inštinktívne a intuitívne som našla princíp, ako to funguje a opravila som to.  Vtedy som práve čítala Mistborn, kde je hrdinka, ktorá má chuť púšťať sa do nových vecí, odvahu učiť sa a vtedy som bola ako ona, aspoň som sa tak cítila.

 

Čím začať, keď sa chcem zamerať na Sandersona

On má totižto naozaj bohatú tvorbu a ja som sa tiež pýtala mojej konzultantky Dominiky, čím teda začať. Ona mi perfektne poradila, neskôr som našla na YouTube video od Sandersona samotného a ako on odpovedá na túto otázku. Čuduj sa svete, povedal presne to isté, čo Dominika.

 

Človek môže začať tým, na čo má chuť. Napríklad ja som začala Ritmatikom, to je takzvaný stand-alone, čo znamená kniha sama o sebe, bez pokračovania, nie je to séria. Kto chce spoznať jeho tvorbu na začiatku, ako on sám povedal, keď bol ešte „Babybrandon“, môže začať Elantrisom. Aj to je stand-alone.

 

Kto by sa chcel pustiť do nejakej väčšej ságy, celej série, to je napríklad Mistborn alebo ďalšie, o ktorých budem hovoriť zase v iných podcastoch. To je taká zaujímavosť, že má jednu trilógiu a potom akoby sa posunie čas a začne sa odvíjať ďalšia séria. Potom Zúčtovatelia, to je taká, ak by ste mali chuť na niečo modernejšie, také sci-fi zo sveta superhrdinov, tak to je tiež pekná a veľmi zábavná trilógia. Z týchto všeobecností, abstraktností by to bolo všetko.

 

O čom je Ritmatika

Pozrime sa na Ritmatika, ktorého som si vybrala ako takú vlajkovú loď na začiatok. Zároveň to bola aj prvá kniha, ktorú som čítala. Je to fantasy, krimi detektívka, plná zábavy a napätia. Odohráva sa v internátnej škole. Datovala by som to historicky na prelom 19. a 20. storočia, alebo začiatok 20. storočia, podľa vynálezov, ktoré sa tam vyskytujú. Odohráva sa to v krajine podobnej USA, ale štáty sú jednotlivé ostrovy, teda je medzi nimi voda. To je veľmi zaujímavý nápad a vytvára naozaj zaujímavé pnutia v deji.

 

Podľa mňa Brandon Sanderson v tejto knihe preukázal svoj veľký talent pre fantastiku, lebo vymyslel nový vedný odbor Ritmatiku. Je to vlastne akoby kreslenie kriedou na zem, čím môžete zachrániť svoju krajinu pred nebezpečnými Kriedakmi, čo sú postavičky nakreslené kriedou, ktoré majú moc aj zabiť človeka. Zdá sa, že sa akosi premnožili.

 

Ďalšia strašná vec, ktorá sa odohráva na začiatku knihy je, že na škole, kde vychovávajú špičkových Ritmatikov, začnú miznúť žiaci. Ale hlavne je tu hlavný hrdina, chlapec, ktorý túži byť ritmatikom, ale nič. Nemá akoby to povolanie, tú iskru v sebe. To je to, čo som hovorila, opak Harryho Pottera, že on to dostal a ani nevedel ako, tento to chce veľmi dostať a akosi sa zdá, že z toho nič nebude. Ale to znamená, že by sa z toho mohlo začať nejaké dobrodružstvo s týmto hlavným hrdinom a jeho priateľmi a nepriateľmi si naozaj prejdeme veľmi pekným, akčným príbehom.

 

Prečo dať túto knihu čítať svojím deťom, žiakom alebo zverencom?

Toto je slovko pre rodičov a animátorov. Okrem skvelej zábavy to poskytuje aj rozvoj predstavivosti, fantázie, logického myslenia. Tie ritmatické kresby, ktoré sa tam používajú, mi pripomínajú molekuly, alebo organizmy z biochémie. A naozaj, Brandon Sanderson dva roky študoval biochémiu a cítiť, že má taký silný prírodovedno-matematicko-logicko-geometrický background, pritom má cit pre humanitné vedy, pre filozofiu, religionistiku, etiku, takže hodnoty, ktoré sú v Ritmatikovi a ktoré sú vzácne a krásne, sú priateľstvo, spolupráca, tímová práca, láska k rodine, vďačnosť obetavým učiteľom. No nie je to pekné? Radosť čítať!

 

Článok vznikol ako prepis podcastu Fantasy knihy od B. Sandersona – 1. diel, od sestry Andy, ktorý si môžete vypočuť kliknutím na tento odkaz.